Oταν αρχίζουμε την πρακτική Mindfulness πολλές ερωτήσεις και απορίες γεννιούνται. Πώς ενσωματώνουμε την καθημερινή πρακτική mindfulness;

Παρακάτω διαβάστε μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις για την πρακτική στο Mindfulness

  1. Προσδοκίες: Οι προσδοκίες είναι αντίθετες με την πρακτική. Πολλοί όταν αρχίζουν την πρακτική περιμένουν ότι τα οφέλη θα έρθουν σε μια νύχτα. Αυτό δεν γίνεται. Έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη έρχονται μετά από 8 εβδομάδες καθημερινής πρακτικής. Καθώς περνά ο καιρός τα οφέλη βαθαίνουν.
    Παρόλα αυτά συνήθως όταν αρχίζουμε την πρακτική νιώθουμε πολλές φορές πιο ήρεμοι και πιο άνετα. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να καθίσετε να κάνετε την πρακτική καθημερινά χωρίς πολύ σκέψη
  2. Ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερη για την πρακτική: Δεν υπάρχει «καλή» ώρα. Ο καθένας ανάλογα με την καθημερινότητα του και τον οργανισμό του μπορεί να επιλέξει την ώρα που του ταιριάζει. Το πρωί συνήθως για πολλούς είναι καλύτερα γιατί συνήθως είμαστε πιο ξεκούραστοι και κάνοντας την πρακτική αρχίζουμε την ημέρα μας με περισσότερη ενέργεια και ηρεμία.
    Αν είστε βραδινός τύπος ίσως να έχετε περισσότερη ενέργεια το βράδυ για να κάνετε την πρακτική και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Από την άλλη πλευρά το βράδυ πολλές φορές είναι μια καλή δικαιολογία για να μην γίνει η πρακτική γιατί είμαστε πολύ κουρασμένοι. Δοκιμάστε πολλές διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα και δείτε τι ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.
  3. Στάση για την πρακτική: Ο νους  και το σώμα είναι αδιαχώριστα. Το ένα επηρεάζει το άλλο. Υπάρχουν πολλές στάσεις για την πρακτική. Όλες όμως έχουν σκοπό να βοηθήσουν τη συγκέντρωση, την πρόθεση να προσέξουμε και να είμαστε παρόντες στην κάθε στιγμή. Μπορείτε να καθίσετε σε μια καρέκλα ή σε ένα μαξιλάρι στο πάτωμα. Οποιαδήποτε στάση και αν διαλέξετε το σημαντικό είναι ότι η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να είναι όρθια και να διατηρείται η φυσική της κυρτότητα. Με τον καιρό οι μύες γύρω από τη σπονδυλική στήλη δυναμώνουν. Αν είστε στις πρώτες εβδομάδες της πρακτικής ίσως η καλύτερη στάση να είναι στην καρέκλα. Να θυμάστε ότι ο νους επηρεάζει το σώμα και το σώμα το νου.
  4. Ανοικτά ή κλειστά μάτια: Όταν έχουμε τα μάτια μας κλειστά το πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να πάμε βαθύτερα στην πρακτική. Ωστόσο όταν ξεκινάτε την πρακτική μπορεί να διαπιστώσετε ότι όταν τα μάτια είναι κλειστά το μυαλό περιπλανιέται περισσότερο ή μπορεί να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Τα ανοικτά μάτια βοηθούν το νου να είναι περισσότερο στο παρόν και «ξύπνιος». Μπορείτε να διατηρήσετε τα μάτια ανοικτά με χαμηλωμένο το βλέμμα μπροστά χωρίς να κοιτάτε κάτι συγκεκριμένο
  5. Οι «φαγούρες» κατά τη διάρκεια της πρακτικής: Κατά τη διάρκεια της πρακτικής συμβαίνουν όλα. Ξαφνικά θέλουμε να ξυστούμε ή να τεντώσουμε το πόδι μας, ή εκείνη τη στιγμή πονάει ο ώμος μας ή το γόνατό μας ή ο νους παίζει το αγαπημένο μας τραγούδι. Αν αυτό γίνει, παρατηρήστε το φαινόμενο (πχ τη φαγούρα) για λίγο και στρέψτε την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μαθαίνουμε μέσα από την πρακτική είναι να μην αντιδρούμε αυτόματα. Το τι παρατηρούμε ή αισθανόμαστε είναι ένα πράγμα αλλά πώς θα επιλέξουμε να απαντήσουμε είναι κάτι διαφορετικό. Μέσα από την πρακτική καλλιεργούμε τη δύναμη της επιλογής και του αυτοελέγχου. Το σώμα και ο νους προσπαθούν να μας αποσπάσουν. Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε ο οικοδεσπότης του σπιτιού σας.
  6. Διόρθωση στάσης κατά τη διάρκεια της πρακτικής: Η τέχνη της ακινησίας κατά τη διάρκεια της πρακτική δεν είναι μια σκληρή και άκαμπτη ακινησία. Άλλωστε η στάση του σώματος σκοπό έχει να υποστηρίξει την πρακτική. Αν αισθανθείτε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της πρακτικής ότι θέλετε να διορθώσετε τη στάση σας κάντε το. Κάντε το όμως συνειδητά και με αργές κινήσεις. Απλά θυμηθείτε να μην αντιδράτε συνέχεια. Με τον καιρό το σώμα βρίσκει τη σωστή στάση και θα σας είναι πιο εύκολο και άνετο να μείνετε σε αυτή τη θέση
  7. Τι κάνουμε όταν συναισθήματα και σκέψεις αναδύονται: Είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της πρακτικής να αναδυθούν διάφορες σκέψεις και συναισθήματα. Ένας τρόπος για να μην τα ακολουθήσετε, αναλύσετε και παρασυρθείτε μαζί τους είναι να βάλετε μια ετικέτα όταν παρατηρείτε μια σκέψη ή ένα συναίσθημα. Για παράδειγμα πείτε: «αα να μια σκέψη άγχους» ή «να μια σκέψη από το παρελθόν» ή «ο θυμός είναι εδώ» ή «η θλίψη είναι εδώ». Με αυτόν τον τρόπο αρχίζουμε σιγά σιγά να μην παγιδευόμαστε στις σκέψεις μας και να μην μας αποπλανούν τα συναισθήματα. Αυτό λέγεται «διάχυση» ή «μη παγίδευση». Δώστε επίσης προσοχή στη γλώσσα που χρησιμοποιείτε. Μην πείτε «είμαι θυμωμένος» ή «είμαι αγχωμένος». Δεν είμαστε οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Μην συγχωνεύεστε μαζί τους.
  8. «Καλή πρακτική»: Αντισταθείτε στην τάση της αξιολόγησης. Δεν υπάρχει καλή και κακή πρακτική. Κάθε φορά η πρακτική είναι διαφορετική. Ο νους κατά τη διάρκεια της πρακτικής είναι φυσικό να περιπλανιέται. Κάθε φορά που το καταλαβαίνουμε και τον φέρνουμε πίσω στην πρακτική είναι μια στιγμή επίγνωσης και αυτό είναι που καλλιεργεί την προσοχή και την ενσυνειδητότητα. Η αξιολόγηση δεν διευκολύνει την πρακτική. Το ότι κάθεστε και κάνετε την πρακτική είναι αρκετό.
  9. Πώς ενσωματώνεται η πρακτική στην καθημερινότητα: Κάνουμε την πρακτική γιατί βοηθάει στην καθημερινότητά μας. Για αυτό είναι σημαντικό να ενσωματωθεί στην καθημερινή σας ζωή. Η καθημερινή πρακτική είναι σημαντική και τίποτα δεν μπορεί να την αναπληρώσει. Όμως η επίγνωση δεν σταματάει όταν καθόμαστε στην καρέκλα ή το μαξιλάρι. Σε όλες τις στιγμές της ημέρας (όσο αυτό είναι δυνατόν) καλλιεργούμε την επίγνωση. Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε άτυπη πρακτική μέσα στο μετρό, στο φανάρι, πριν ανοίξετε τα μειλ σας, πριν ξεκινήσετε να φάτε και κατά τη διάρκεια του φαγητού, μέσα στο αεροπλάνο (αν πηγαίνετε πολλά ταξίδια), όταν είστε σε μια συνάντηση και το μυαλό είναι αλλού μπορείτε να το επαναφέρετε κάθε φορά στη συνάντηση, όταν μιλάτε με κάποιον και σκέφτεστε κάτι άλλο ξαναγυρίστε το μυαλό στη συζήτηση και στο άτομο με το οποίο συζητάτε.
  10. Τι μπορώ να κάνω στη δουλειά: Προσπαθήστε να έχετε μερικές mindful στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να βάλετε μια υπενθύμιση στο κινητό σας ή τον υπολογιστή σας και να κάνετε την πρακτική για 1 λεπτό. Αν είστε μπροστά στον υπολογιστή μπορείτε να σταματήσετε για 1 λεπτό και να παρατηρήσετε τις αισθήσεις στο σώμα σας ή να φέρετε την προσοχή σας στην αναπνοή. Επίσης μπορείτε να πάρετε 3 βαθιές αργές συνειδητές αναπνοές. Αυτό όχι μόνο είναι αρκετό αλλά θα κάνει μεγάλη διαφορά στην εργασία σας.
    Η καθημερινή πρακτική είναι το κλειδί για να ακονίσουμε την προσοχή και την επικέντρωση