Εγκυμοσύνη

O ερχομός μια νέας ζωής είναι και το να γίνει κάποιος γονιός είναι ίσως ένα από τις πιο όμορφες αλλά και έντονες και απαιτητικές αλλαγές της ζωής.

Η φροντίδα και η έγνοια για το μεγάλωμα της επόμενης γενιάς είναι για ένα γονιό  «full time job».

Για τις γυναίκες η περίοδος της εγκυμοσύνης και ο τοκετός είναι μια από τις πιο εκπληκτικές αλλά και γεμάτες φόβο εμπειρίες ζωής. Η σωματική και πνευματική υγεία της μητέρας είναι σημαντική τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί.

Υπάρχουν γυναίκες που βιώνουν αρκετό άγχος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Έρευνες δείχνουν ότι μέχρι και 20% των γυναικών μπορεί να εκδηλώσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό κάτι που δείχνει ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη των μελλοντικών μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά.

Ένας τρόπος για τη μείωση του στρες και του πόνου σε όλη αυτή την περίοδο,  είναι η πρακτική Mindfulness. Παρόλο που οι έρευνες είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο είναι ενθαρρυντικές. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Με ποιον τρόπο βοηθάει η πρακτική Mindfulness;

1.  Μείωση στρες: Η συνεχόμενη πρακτική δημιουργεί μια βαθιά σωματική και πνευματική γαλήνη στη μητέρα και το παιδί. Με την πρακτική μαθαίνει η μητέρα να μην αντιδρά αυτόματα στο στρες και δημιουργεί μέσα της ηρεμία και εμπιστοσύνη. Η πρακτική μειώνει τη παραγωγή στρεσογόνων ορμονών και παράγει ενδορφίνες που είναι οι ορμόνες της χαράς. Έρευνες δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων, 2 ώρες την εβδομάδα μείωσε το στρες, τα αρνητικά συναισθήματα.

Επίσης το στρες μπορεί να επιβαρύνει το έμβρυο σύμφωνα με νέες έρευνες. Όταν οι έγκυες είναι περισσότερο παρούσες στην κάθε στιγμή, αυτό οδηγεί σε καλύτερη υγεία των βρεφών.

 2. Επιβράδυνση: Η εγκυμοσύνη είναι μια καλή ευκαιρία για τη γυναίκα να επιβραδύνει τους ρυθμούς και να δημιουργήσει εσωτερικό χώρο και μεγαλύτερη επίγνωση για αυτό που συμβαίνει μέσα της και γύρω της. Οι τελευταίοι μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι εξουθενωτικοί και άβολοι για αυτό χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, ξεκούραση.

3. Αναγνώριση και αποδοχή του πόνου: Ο πόνος είναι σίγουρα κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι πόνοι μπορεί να είναι πολύ συχνοί.

Η πρακτική Mindfulness δεν αποσκοπεί στην εξαφάνιση του πόνου αλλά στην αλλαγή σχέσης της εγκύου με τον πόνο.

Επειδή ο σωματικός πόνος μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα- κάτι που φέρνει περισσότερο πόνο και αρνητικές σκέψεις- με την πρακτική Mindfulness η γυναίκα μπορεί να διαχωρίσει τις σωματικές αισθήσεις από το συναίσθημα και τις σκέψεις και αυτό μπορεί να δώσει περισσότερη ηρεμία.
Η γυναίκα μαθαίνει να «μένει» με τον πόνο, να συνειδητοποιεί ότι είναι μέρος της διαδικασίας και να προετοιμάζεται για τους πόνους του τοκετού.

Η πρακτική Mindfulness αναπτύσσει σωματική και πνευματική αντοχή.

Προγράμματα Mindfulness βοηθούν να μειώσουν το χρόνιο πόνο ακόμη και σε γυναίκες που δεν μπορούσαν να βρουν ανακούφιση με φαρμακευτική αγωγή

4. Φόβος και ανασφάλεια: Ιδιαίτερα οι γυναίκες που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες, αισθάνονται ότι πρέπει να ελέγξουν και να διαχειριστούν όλες τις πλευρές της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της φροντίδας του μωρού. Το άγνωστο φέρνει φόβο και ανασφάλεια.

Η πρακτική μπορεί να βοηθήσει  στη μείωση του φόβου

5. Επιλόχεια κατάθλιψη: Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι αρκετά συχνό φαινόμενο μετά τον τοκετό. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί: ψυχολογικοί, κοινωνικοί, άγχος, συζυγικές συγκρούσεις, υποστήριξη της νέας μητέρας από το περιβάλλον της κλπ. Η πρακτική mindfulness μπορεί να είναι ένας τρόπος πρόληψης

Η πρακτική και η εκπαίδευση στο Mindfulness  παρέχει μια ευκαιρία για την ανακάλυψη των εσωτερικών πόρων, δυνατοτήτων και ανθεκτικότητας των μελλοντικών μητέρων