Ας μιλήσουμε για τον έλεγχο

Καταρχάς, ελπίζω να γεμίσατε μπαταρίες και να κάνατε το καλύτερο που μπορούσατε αυτό το καλοκαίρι.

To καλοκαίρι τελείωσε και όλοι έχουμε επανέλθει προσπαθώντας να επαναπρογραμματίσουμε την καθημερινότητά μας σε μια νέα πραγματικότητα.

Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ο κόσμος έχει πάρει φωτιά. Προσπαθούμε να διαχωρίσουμε το λογικό από το παράλογο και δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.

Η πόρτα της αβεβαιότητα έχει ανοίξει και όλοι περνάμε από μέσα της. Είναι χαρακτηριστικό των κρίσεων ότι είναι αδύνατον να προβλεφθούν με ακρίβεια, τόσο η πορεία τους όσο και η διάρκειά τους. Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για το άγνωστο αλλά τελικά η πραγματικότητα μας διαψεύδει.

Μέσα σε αυτή τη δίνη, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα σας προτείνω για τους επόμενους μήνες να φτιάξετε τηγανητά αυγά!

Θα σας πω αμέσως τι εννοώ και θα σας δώσω τη συνταγή.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στη ζωή μας υπάρχουν γεγονότα που μπορούμε να ελέγξουμε και άλλα που δεν μπορούμε. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά γεγονότα όπως το ξέσπασμα μιας πανδημίας ή μιας καταστροφής ή ενός πολέμου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί η πανδημία, πότε θα φύγει ή με ποιον τρόπο.

Όσες προβλέψεις και να κάνουμε καθημερινά ανατρέπονται.

Ωστόσο, έχουμε την ικανότητα να μειώσουμε την ένταση και το στρες αλλάζοντας τις εσωτερικές μας αφηγήσεις. Ενδυναμώνοντας τον εσωτερικό μας έλεγχο. Για παράδειγμα, μπορούμε να ελέγξουμε αν θα φορέσουμε μάσκα ή όχι, αν θα πάμε στο πάρτυ ή όχι, αν θα κρατήσουμε αποστάσεις.

Όταν βάζουμε όλο το δυναμικό μας σε πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αυτό όχι μόνον μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον άγχος αλλά δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε την κάθε στιγμή.

Έρευνες δείχνουν ότι όσοι ασχολούνται με αυτά που δεν μπορούν να ελέγξουν, είναι επιρρεπείς σε αρνητικές προσδοκίες και αναπτύσσουν συναισθήματα αβοηθησίας και φόβου.

Αντίθετα όσοι βάζουν την προσοχή τους σε αυτά που μπορούν να ελέγξουν χρησιμοποιούν στρατηγικές που μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν την νοητική και ψυχική τους υγεία.

Ας δούμε λοιπόν τη συνταγή για το πώς να φτιάξετε τηγανητά αυγά για να μπορείτε να επικεντρώνεστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε.

Η συνταγή

Παρακάτω θα δείτε δύο ομόκεντρους κύκλος. Ο εξωτερικός κύκλος (ο άσπρος) ονομάζεται κύκλος ανησυχιών. Σε αυτόν τον κύκλο γράψτε όλες τις ανησυχίες σας- προσωπικές, επαγγελματικές, οικουμενικές.- που σας επηρεάζουν αλλά δεν έχετε κανέναν έλεγχο επάνω τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να γράψετε: τη συμπεριφορά των άλλων, το ξέσπασμα της πανδημίας, φυσική καταστροφή, την οικονομία, τις πολιτικές εξελίξεις, τα νέα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα καιρικά φαινόμενα κλπ. Όλα αυτά είναι πράγματα πάνω στα οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο

Ο εσωτερικός κύκλος (ο κρόκος του αυγού) αντιπροσωπεύει όλα όσα μπορούμε να επηρεάσουμε και έχουμε έλεγχο. Γράψτε σε αυτόν τον κύκλο οτιδήποτε μπορείτε να επηρεάσετε εσείς.

Για παράδειγμα, τη στάση σας στα διάφορα θέματα, τη συμπεριφορά σας, ποια νέα επιλέγετε να βλέπετε, ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σας για την εργασία σας, με ποιους ανθρώπους κάνετε παρέα, τι διαβάζετε, τι δεξιότητες θέλετε να μάθετε.

Σε ποιον κύκλο βάζεις την προσοχή σου;

Σε εποχές αβεβαιότητας και κρίσης υπάρχει υπερπληροφόρηση και οι ειδήσεις που ακούμε ή βλέπουμε, μας λένε για τι πρέπει να ανησυχούμε. Κάποιες έχουν επιστημονικό υπόβαθρο και κάποιες άλλες όχι. Όμως όλα αυτά μπορούν να αυξήσουν το στρες και το φόβο.

Όταν βάζετε την προσοχή σας στο κύκλο των ανησυχιών τότε όλη η ενέργειά σας χάνεται και μπορεί να αρχίσετε να γίνεστε αρνητικοί, ευερέθιστοι και με πολύ κριτική.

Αντίθετα, όταν επικεντρώνεστε στο κύκλο επιρροής σιγά σιγά θα δείτε ότι αυτός ο κύκλος μεγαλώνει, διευρύνεται και βέβαια είναι περισσότερο αποτελεσματικός. Και αυτό γιατί κάθε φορά που επιτυγχάνουμε κάτι το οποίο μπορούμε να επηρεάσουμε, αυτό μας παρακινεί να βρούμε νέους τρόπους επιρροής και με κάθε βήμα αισθανόμαστε περισσότερο δυνατοί και δημιουργικοί έστω και αν οι καταστάσεις είναι δύσκολες.

Και αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επικεντρωνόμαστε μόνο στις «ασήμαντες» ανησυχίες. Σημαίνει ότι εστιάζουμε σε εκείνες τις πλευρές των ανησυχιών που μπορούμε να ασκήσουμε κάποια επιρροή πάνω τους.

Όταν ενεργούμε από τον κύκλο των ανησυχιών τότε αντιδρούμε αυτόματα. Μέσα από την πρακτική Mindfulness μαθαίνουμε να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας.

Ο κρόκος όμως του αυγού είναι αυτός που μας δίνει όχι μόνον έλεγχο αλλά επίγνωση, ενέργεια και συνειδητότητα.

Επικεντρωθείτε στον κρόκο του αυγού τους επόμενους μήνες ιδιαίτερα όταν νιώθετε ότι χάνεστε μέσα σε σκέψεις που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

«Μακάρι να μην είχε συμβεί στη δική μου εποχή» είπε ο Φρόντο.

«Κι εγώ» είπε ο Γκάνταλφ «και το ίδιο θέλουν και όλοι όσοι ζουν για να δουν τέτοιες στιγμές. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε εμείς. Το μόνο που πρέπει να αποφασίσουμε είναι τι θα κάνουμε με το χρόνο που μας έχει δοθεί».

J.R.R Tolkien