Στις 03 Οκτωβρίου του 2020, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο COACH NOW, με φετινό θέμα : “Η αληθινή ηγεσία ξεκινά πρώτα από μέσα μας. ”

Η δικιά μας Όλγα Παπατριανταφύλλου συμμετείχε στο συνέδριο, δίνοντας μια ομιλία γύρω από το θέμα της ανθρώπινης φύσης της ηγεσίας, εξηγώντας το σημαντικό ρόλο που έχει το Mindfulness στην επιτυχημένη εξάσκηση της.

Σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας αποσπάσματα από την ομιλία της Όλγας, βίντεο και φωτογραφικό υλικό από την ημέρα.

Ηγεσία σημαίνει να υπάρχει θετική επίδραση στους άλλους. Για να υπάρχει θετική επίδραση θα πρέπει να υπάρχει αλληλεπίδραση.

Συνεπώς η σχέση είναι σημαντική στην ηγεσία. Δεν μπορώ να έχω θετική επίδραση αν δεν ξέρω να σχετίζομαι με τον εαυτό μου.

Υπάρχει μια μεγάλη παραδοξότητα σήμερα. Στην ηγεσία αλλά και στη ζωή θέλουμε να κινούμαστε από το σημείο Α στο Β όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά και με όσο μεγαλύτερο κέρδος όμως είναι σημαντικό να φτάσουμε στο σημείο Β και να είμαστε υγιείς και να μην χάνουμε τα λογικά μας και να είμαστε ικανοποιημένοι.

Το θέμα είναι να έχουμε αποτελέσματα αλλά να μην ξεχνάμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας κατά τη διαδρομή. Αυτό είναι σημαντικό.

Κινούμαστε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. 47% του χρόνου μας την περνάμε στον αυτόματο πιλότο. Που σημαίνει ότι τη μισή μας ζωή την περνάμε κάπου άλλου. Είμαστε εδώ και σκεφτόμαστε κάτι άλλο.

Eίμαστε συνδεδεμένοι με την τεχνολογία όλο και περισσότερο και ιδιαίτερα σήμερα λόγο της κατάστασης έχει γίνει περισσότερο επιτακτική, υπάρχει ανασφάλεια και φόβος για το αύριο. Υπάρχει η ανάγκη να τα καταφέρουμε και στο τέλος να μην είμαστε ψυχικά εξουθενωμένοι. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε από τον εαυτό μας!

Η ηγεσία αφορά την παρούσα στιγμή. Aν δεν μπορώ να είμαι παρών τότε δεν μπορώ να κατανοήσω τον εαυτό μου, να σχετιστώ με τους άλλους αλλά ούτε και με τις εμπειρίες μου. Κάθε στιγμή πρέπει να παρθούν αποφάσεις κάτω από πίεση. Συνεπώς το να μπορώ να “είμαι στη στιγμή στο εδώ και τώρα” είναι σημαντικό για την ηγεσία.

Kαθαρότητα νου σημαίνει να βλέπω τα πράγματα όπως είναι κι όχι όπως θα ήθελα να είναι και να μπορώ να αποδέχομαι την πραγματικότητα. Καθαρότητα σημαίνει να μην εμπλεκόμαστε στις ατέλειωτες αφηγήσεις του νου και το διανοητικό θόρυβο.

Η αυτογνωσία αρχίζει από την διαχ/ση του νευρικού συστήματος και κυρίως του νου. Το να μπορώ να διαχειριστώ το νευρικό σύστημα είναι θεμελιώδες. Δεν μιλάμε για στρες μιλάμε για το πως να χρησιμοποιώ πιο αποτελεσματικά τον εγκέφαλό μου. Oταν είμαστε συνεχώς σε κατάσταση συναγερμού και ο εγκέφαλός μας βλέπει απειλές και κίνδυνο και συρρικνωνόμαστε. Αν ξέρω πώς να διαχειρίζομαι το νευρικό μου σύστημα είμαι περισσότερο γειωμένος και σταθερός στη βάση μου. Και όλα αυτά δουλεύουμε μέσα από το Μindfulness.

Στη σημερινή εποχή όλοι μας πάσχουμε από διάσπαση προσοχής. Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από περισπασμούς. Kάθε 4 δευτερόλεπτα ο εγκέφαλος βομβαρδίζεται με 11 εκατομμύρια bits πληροφοριών από όλες τις αισθήσεις. Η συνειδητή μας όμως προσοχή μπορεί να διαχειριστεί μόνο120 bits το δευτερόλεπτο.

Η Προσοχή είναι σαν να έχουμε ένα δυνατό φακό . Ο πραγματικός σκοπός του είναι να δει στα σκοτεινά δωματια του νου μας και του εαυτού μας και να ελευθερωθούμε από αυτά που μας εμποδίζουν, τα πάθη μας ή τις βιολογικές δυνάμεις του νου μας.

Η ποιότητα της καθημερινότητάς μας , οι επιλογές μας εξαρτάται από το πώς διαχειριζόμαστε και πώς διαθέτουμε αυτό τον σημαντικό και περιορισμένο πόρο: Η συνειδητή προσοχή μας δίνει 3 σημαντικές δεξιότητες: νέες πληροφορίες, ποια πληροφορία είναι σημαντική και να παραμένουme με τα σημαντικά, που είναι και το πιο δύσκολο.

Η προσοχή μας διαμορφώνει. Eίμαστε ό,τι προσέχουμε.

Και σήμερα γνωρίζουμε μέσα από τις νευροεπιστήμες ότι τα νευρωνικά μας δίκτυα είναι ευέλικτα και μπορεί να αλλάξει. Είναι αυτό που λέμε νευροπλαστικότητα. κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι ο εγκέφαλος δημιουργεί καινούριες συνάψεις.

Οι σκέψεις που επιλέγουμε να έχουμε και στο ποια συναισθήματα θα βάλουμε την προσοχή μας έχει συνέπειες για το πόσο ικανοποιημένοι θα είμαστε και με ποιον τρόπο θέλουμε να παρουσιαζόμαστε στον κόσμο που είναι βασικά στοιχεία της ηγεσίας.

Μπορούμε να σταματήσουμε τη βοή στο νου μας, το αρνητικό τρόπο σκέψης, τους περισπασμούς να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την αίσθηση νοήματος και σύνδεσης με τους άλλους.

Και αυτό ουσιαστικά είναι αυτό που εξασκούμε στο Μindfulness, ώστε να έχουμε περισσότερες επιλογές και να δούμε ποιοι είμαστε και πώς θέλουμε να είμαστε.