Η λέξη “μητέρα”
Λίγες λέξεις προκαλούν τόσο έντονα συναισθήματα και σκέψεις όσο η λέξη “μαμά” ,”μητέρα”. Είναι η πρώτη σχέση της ζωής μας που διαμορφώνει και επηρεάζει το ποιοι είμαστε και πώς σχετιζόμαστε σε αυτόν τον κόσμο. Η λέξη “μαμά”, “μάνα”, “μανούλα” μας συγκινεί και μας γεμίζει με γλυκά και ζεστά συναισθήματα.
Είναι όμως πάντα έτσι;
Για μερικούς όχι. Τα συναισθήματα μιας τέτοιας ημέρας, μπορεί να μην είναι μόνο αυτά της χαράς. Μπορεί να υπάρχει θλίψη, θυμός, απογοήτευση, ενοχές.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που είχαν (έχουν) μια περίπλοκη σχέση με τη μητέρα τους. Αν είστε από τους τυχερούς, μπορεί να είχατε μια στοργική και φροντιστική μητέρα και να νιώθετε και ως ενήλικας ασφαλής έχοντας έναν αρκετά ισορροπημένο συναισθηματικό κόσμο. Μπορεί όμως η σχέση με τη μητέρα να ήταν απόμακρη, απορριπτική, επικριτική, κακοποιητική και να έχει κάνει τη ζωή σας δύσκολη ως ενήλικα.
Διαφορετικές πλευρές της γιορτής της μητέρας
Σήμερα θα ήθελα να ξεφύγω λίγο από τα καθιερωμένα `’Χρόνια πολλά” για την ημέρα της μητέρας και να σκεφτούμε λίγο διαφορετικές πλευρές αυτής της ημέρας. Θα ήθελα να ρίξουμε μια ματιά στις πλευρές εκείνες που είναι λιγότερο ειπωμένες. Ας γίνουμε λίγο περισσότερο mindful.

Αυτήν την ημέρα μπορεί να:
– Σας λείπει η μητέρα σας γιατί δεν είναι πια μαζί σας.
– Στεναχωριέστε γιατί δεν νιώσατε τη μητρότητα και αυτό δεν ήταν επιλογή σας.
– Προσπαθείτε να γίνετε μητέρα και αγχώνεστε για αυτό.
– Είστε “νέα” μαμά και να αγχώνεστε αν θα τα καταφέρετε.
– Σκέφτεστε ότι δεν είχατε μια καλή σχέση με τη μητέρα σας και αυτό να σας δημιουργεί στρες και θυμό.
– Νιώθετε θλίψη γιατί δεν γνωρίσατε ποτέ μητέρα.
– Χαίρεστε και την ίδια στιγμή να στεναχωριέστε γιατί η μητέρα σας είναι ηλικιωμένη και γνωρίζετε ότι δεν θα είναι μαζί σας για πολύ ακόμη.
– Είστε η μάνα που η ζωή φάνηκε σκληρή σε εσάς και χάσατε το παιδί σας.
– Να είστε μακριά από τα παιδιά σας εδώ και πολύ καιρό λόγω της πανδημίας.
– Πιστεύετε ότι δεν είστε καλή μαμά και ότι θα έπρεπε να έχετε προσπαθήσει περισσότερο.
Όλα τα παραπάνω είναι μερικές από τις λιγότερο ειπωμένες πλευρές την Ημέρα της Μητέρας.
Τι αλήθεια γιορτάζουμε σήμερα;
Σήμερα δεν γιορτάζει η μητέρα με τη στενή έννοια. Γιορτάζει το “μητρικό πνεύμα”.
Γιορτάζουν όλες οι γυναίκες στη ζωή μας που φροντίζουν, αγκαλιάζουν, παρηγορούν, ανακουφίζουν τον πόνο, ακούνε ενεργητικά, σκουπίζουν δάκρυα, καθοδηγούν, έχουν πίστη, ενθαρρύνουν. Όλες οι γυναίκες που αγγίζουν τις καρδιές μας με αυτό το “μητρικό πνεύμα” και μοιράζουν γενναιόδωρα την ικανότητά τους να αγαπούν. Είναι μια ημέρα να μας υπενθυμίζει ότι αυτές οι μητέρες/γυναίκες αξίζουν αναγνώριση και σεβασμό την κάθε στιγμή.
Σήμερα δεν γιορτάζουμε μόνον τη μητρότητα αλλά τη φροντίδα. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες παιδιά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν να θρέφουν, να φροντίζουν, να συμβάλλουν στην ανάγκη της αγάπης, να υποστηρίζουν. Δεν γεννιούνται όλοι έχοντας δίπλα τους φροντιστικές μητέρες, όμως όλοι έχουμε ανάγκη για φροντίδα, ανάγκη να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε και να μάθουμε να αναπτυσσόμαστε.

Πώς μπορείτε να είστε περισσότερο συνειδητοί στη γιορτή της μητέρας
1. Αν η μητέρα σας δεν είναι πια στη ζωή ίσως αυτή η ημέρα να έχει μια γλυκόπικρη γεύση για εσάς -ιδιαίτερα αν έχετε χάσει τη μητέρα σας πρόσφατα. Ίσως να νιώθετε ότι ένα κομμάτι μέσα σας λείπει. Μην παλεύετε να μπλοκάρετε ή να απορρίψετε τα δύσκολα συναισθήματα. Μείνετε για λίγο μαζί με αυτά τα συναισθήματα.
Μπορείτε αν θέλετε να επισκεφθείτε τον τάφο της (αν είναι κοντά) και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στη μνήμη της. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά είναι ένας τρόπος για να αισθανθείτε ξανά συνδεδεμένοι.
Επίσης μπορείτε να δείτε κάποιες παλιές φωτογραφίες και θυμηθείτε τις στιγμές που ζήσατε μαζί και όλα αυτά που σας έδωσε.
Θυμηθείτε ότι αυτός ο τόσο ισχυρός δεσμός δεν σταματάει όταν σταματάει η φυσική παρουσία. Η μητρική παρουσία είναι πάντα μαζί μας και ζει μέσα από εμάς
2. Αν είστε νέα μητέρα ίσως αισθάνεστε ανάμικτα συναισθήματα και αυτή η ημέρα να είναι μια πρόκληση. Μπορεί να νιώθετε άγχος, κούραση και ότι ένα μέρος του εαυτού σας να έχει χαθεί μέσα στην καθημερινότητα. Αν δεν νιώθετε χαρά, δεν πειράζει.
Σταματήστε για λίγο σήμερα και κάνετε μια συνειδητή παύση. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας (έστω 10 λεπτά). Ρίξτε το φακό στον εαυτό σας για λίγο για να επανασυνδεθείτε. Μπορείτε να γράψετε τις χαρές που σας έχει φέρει η μητρότητα και τι σημαίνει για εσάς αυτή η λέξη. Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας και θυμηθείτε ότι κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Δεν χρειάζεται να γίνονται όλα τέλεια. Το “αρκετά καλό” είναι το τέλειο.
3. Aν η μητέρα σας είναι μεγάλη σε ηλικία πολλές σκέψεις μπορεί να περνούν αυτή την ημέρα από το μυαλό σας. Eίναι θαυμάσια μέρα για να τιμήσετε και να ευχαριστήσετε τη μητέρα σας για όλα όσα σας έδωσε. Αν η μητέρα σας πάσχει από άνοια ή από κάποια άλλη ασθένεια, γίνεται σήμερα για λίγο μια “θεραπευτική παρουσία”. Το να είστε για λίγο δίπλα της σιωπηλοί κρατώντας απαλά το χέρι της έχει μεγαλύτερη δύναμη από οποιεσδήποτε λέξεις.
4. Αν εμπίπτετε στην κατηγορία που δεν γνωρίσατε μητέρα ή είχατε μια δύσκολη σχέση με τη μητέρα σας, μη σκέφτεστε “γιατί να συμβαίνει αυτό” ή “τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν….”. Αντί για αυτό σκεφτείτε μια γυναικεία παρουσία στη ζωή σας και τιμήστε τη δύναμή της, το θάρρος και την ανθεκτικότητά της. Αναστοχαστείτε τις δικές σας ποιότητες από το ρόλο της μητέρας (αν είστε μητέρα) ή του φροντιστή.
Είτε είστε μητέρα είτε όχι, κάνετε μια μικρή πρακτική mindfulness σήμερα και συντονιστείτε με αυτό που αναδύεται την κάθε στιγμή. Ο Daniel Siegel -νευροψυχίατρος- αναφέρει ότι η πρακτική Μindfulness εμπλέκει τα ίδια νευρωνικά δίκτυα στον εγκέφαλο με αυτά που συντονίζεται η μητέρα και το παιδί. Αυτό σημαίνει ότι κατά μια έννοια μέσα από την πρακτική γινόμαστε οι μητέρες του εαυτού μας. Μαθαίνουμε να αγαπάμε, να φροντίζουμε, να συμπονούμε τον εαυτό μας.
Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις μητέρες. Χρόνια πολλά στο “μητρικό πνεύμα” που υπάρχει μέσα μας. Χρόνια πολλά στη φροντίδα. Χρόνια πολλά στη ζωή.