Τον αποκαλούν DaVinci και Steve Jobs των επενδύσεων.

Ίδρυσε την εταιρία του όταν ήταν 26 χρονών και σήμερα διαχειρίζεται 160 δις δολάρια.

Πάντα έκανε τα πράγματα διαφορετικά.
Στην κουλτούρα της εταιρίας του υπάρχει αυτό που ονομάζει «ριζική διαφάνεια» και πριν λίγα χρόνια εισήγαγε το διαλογισμό στους 750 περίπου υπαλλήλους του λέγοντας:

«Το έκανα επειδή είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσα να δώσω σε κάποιον». Δημιουργεί πνευματική ευελιξία, δημιουργικότητα και ειρήνη»

Πρόκειται για τον Ray Dalio.

Η εταιρία του θεωρείται μία από τις 5 πιο σημαντικές στην Αμερική σύμφωνα με το Fortune και είναι μέσα στους 40 πιο πλούσιους ανθρώπους. Πιστεύει ότι η επιτυχία του στις χρηματοπιστωτικές αγορές προέρχεται γιατί κατά την πάροδο του χρόνου πήρε τις σωστές αποφάσεις.

Ο ίδιος λέει ότι ο διαλογισμός τον βοηθά να παίρνει αυτές τις αποφάσεις. Να τι λέει για το διαλογισμό και γιατί ορκίζεται σε αυτόν:

«Υπάρχουν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου μας που έχουν μεγάλη επιρροή σε εμάς και συχνά ανταγωνίζονται όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός. Το ένα μέρος λέει «κάνε αυτό που θες, προχώρα” και το άλλο μέρος «μην το κάνεις αυτό». Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού η αμυγδαλή ηρεμεί («μην το κάνεις») και ο προμετωπιαίος φλοιός φωτίζεται. Γιa αυτό ο διαλογισμός οδηγεί σε ανοιχτό μυαλό, δημιουργικότητα.

Ο διαλογισμός είναι όπως ένα ζεστό ντους.

Παρόλο που δεν σκέφτεσαι κάτι, μια καταπληκτική ιδέα αναδύεται και την αρπάζεις.
Επιβραδύνει τα πράγματα έτσι ώστε να μπορώ να ενεργώ ήρεμα ακόμη και μέσα στο χάος, ακριβώς όπως ένας ninja  σε μάχη.
Όταν προκλήσεις, άγχος, ανησυχίες έρχονται κατά πάνω μoυ μπορώ να είμαι ήρεμος και να τα προσεγγίζω διατηρώντας τον έλεγχο.
Η ικανότητα να σκέφτεται κάποιος καθαρά, βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Κάθε μέρα παίρνουμε αποφάσεις και αυτές οι αποφάσεις έχουν συνέπειες.
Η ζωή μας εξαρτάται ουσιαστικά από τη συσσωρευτική ποιότητα των αποφάσεων που κάνουμε.

Έχω πάρει πολλές αποφάσεις στη ζωή μου και γενικά ήταν καλές. Αγαπώ τις αγορές αλλά ο τρόπος που διευθύνω την επιχείρηση μου είναι τελείως διαφορετικός από τις περισσότερες εταιρίες διαχείρισης επενδύσεων. Είναι εντελώς μοναδικός και τώρα και άλλες επιχειρήσεις αρχίζουν να χτίζουν τις επιχειρήσεις τους με τον ίδιο τρόπο.

Όταν κάνω απολογισμό της ζωής μου, χαίρομαι που είχα αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν μια επιτυχημένη ζωή όχι μόνο από την άποψη των επιχειρήσεων αλλά και από τις σχέσεις μου.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αποδίδω την επιτυχία αυτή στο διαλογισμό, που μου έδωσε την ικανότητα να θέτω τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση
κάτι που με βοήθησε πολύ.

Νομίζω ότι ο διαλογισμός είναι η μόνη πιο σημαντική επιρροή στη ζωή μου

To 2017 ο Dalio εξέδωσε το βιβλίο «Principles: Life and Work και μπορείτε να ακούσετε τι λέει για το διαλογισμό εδώ