Η αναπνοή είναι μια φυσική ανθρώπινη λειτουργία.
Αναπνέουμε προκειμένου να ζήσουμε. Από την ημέρα που γεννιόμαστε, αναπνέουμε αυτόματα και ασυναίσθητα. Ωστόσο, μπορούμε να πάρουμε μια βαθιά αναπνοή, εφόσον το θελήσουμε, ή να την κρατήσουμε για μια στιγμή.

Χωρίς αναπνοή δεν υπάρχει σώμα, ούτε νους ούτε εαυτός. Μπορούμε να μείνουμε χωρίς φαγητό και νερό για μέρες, αλλά αν στερηθούμε την αναπνοή για περισσότερο από ένα λεπτό, τότε αρχίζουμε να ζούμε μια πολύ διαφορετική εκδοχή της πραγματικότητας.

Κάθε αναπνοή έχει τρομερές δυνατότητες. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αισθανόμαστε, που βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο.

H αναπνοή είναι η πιο διαδεδομένη και βασική πρακτική στο Mindfulness. Οι περισσότερες πρακτικές νου-σώματος αρχίζουν με την αναπνοή.

– Η αναπνοή υπάρχει μόνο την παρούσα στιγμή. Δεν μπορούμε να αναπνέουμε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον. Μπορούμε να αναπνέουμε μόνο στο ΤΩΡΑ. Γι’ αυτόν το λόγο η αναπνοή μας επαναφέρει πάντα στην παρούσα στιγμή.

-Χρησιμοποιείται για να ενδυναμώσει την επικέντρωση, να ρυθμίσει τα συναισθήματα, για τη διαχείριση του πόνου και, βέβαια, για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων.

Μια μικρή άσκηση για την παρούσα στιγμή

Δοκιμάστε σήμερα να κάνετε μια μικρή πρακτική με την αναπνοή σας :

– Αναπνεύστε κανονικά, χωρίς να προσπαθείτε να ελέγξετε την αναπνοή σας ή να την αλλάξετε.

– Γίνετε περίεργοι με την αναπνοή σας. Παρατηρήστε σε ποιο σημείο του σώματος είναι περισσότερο έντονη.

– Αναπόφευκτα σκέψεις θα αναδυθούν. Δεν χρειάζεται να τις αναλύσετε, να τις ακολουθήσετε ή να χαθείτε μέσα σε αυτές.

-Μόλις καταλάβετε ότι ο νους περιπλανιέται μακριά από την αναπνοή, μαλακά συνοδεύστε τον πίσω