Σήμερα σκέφτηκα να σας δώσω μια μικρή πρακτική που μπορεί να σας επαναφέρει στην παρούσα στιγμή όταν ο νους περιπλανιέται ή αρχίζει να είναι στον αυτόματο πιλότο.

Επειδή καθημερινά το πρωί πηγαίνω στο κολυμβητήριο, πολλές φορές πιάνω τον νου μου να περιπλανιέται σε σκέψεις του μέλλοντος ή του παρελθόντος; “τι έχω να κάνω σήμερα; πόσα ραντεβού έχω μέσα στην ημέρα; τι δεν πρόλαβα να κάνω χθες;”  

Και βέβαια όταν λέω “πιάνω το νου μου” αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρω πόση ώρα κολυμπάω και ξαφνικά καταλαβαίνω ότι “είμαι αλλού”!

Συμβαίνουν τόσα πολλά γύρω μας που είναι πολύ εύκολο να αποσυντονιστούμε και να αρχίσουμε να αγχωνόμαστε και να “κάνουμε σενάρια”.

Ο νους έχει τη δυνατότητα να περιπλανιέται και να φεύγει από την παρούσα στιγμή σε κλάσματα δευτερολέπτου χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε τις περισσότερες φορές.

Τι είναι αυτό που μπορεί να μας επαναφέρει στην παρούσα στιγμή;

Πώς μπορούμε να επιστρέφουμε σε αυτό που κάνουμε – στη δραστηριότητα της κάθε στιγμής, στη συνομιλία με το παιδί μας ή τους συναδέλφους μας, ή οτιδήποτε άλλο;

Υπάρχουν 3 ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και που μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τον εγκέφαλο στην παρούσα στιγμή.

Ας τις δούμε λοιπόν:

1.  Πού είμαι; 

Αυτή είναι μια εύκολη ερώτηση γιατί ουσιαστικά λέμε στο νου μας να κάνει μια παύση ώστε να έρθει πίσω στο σώμα που είναι το μόνο που βρίσκεται πάντα στην παρούσα στιγμή.

2.  Τι κάνω;

Σε αυτή την ερώτηση παρατηρούμε τι ακριβώς κάνουμε την κάθε στιγμή χωρίς κριτική. Επαναφέρουμε σε συντονισμό το νου και το σώμα

3. Με ποιον είμαι;

Αν υπάρχει κάποιος που μιλάμε μαζί του, φέρνουμε την προσοχή μας σε αυτό το πρόσωπο. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθιστούμε τη σύνδεση με τον συνομιλητή μας.

Αν είμαστε μόνοι μας, τότε μπορούμε να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας για να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας ή να κοιτάξουμε γύρω μας ώστε να επανασυνδεθούμε με το περιβάλλον που βρισκόμαστε την κάθε στιγμή.

Αυτές οι 3 ερωτήσεις είναι μαγικές για εμένα.

Με επαναφέρουν σε αυτό που κάνω την κάθε στιγμή, μειώνουν το στρες και μπορώ να δώσω την προσοχή μου σε αυτό που κάνω την κάθε στιγμή.

Εγώ τις ονομάζω ερωτήσεις πυξίδα” γιατί με οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση και είναι μια ευκαιρία για να επαναπρογραμματίζω τον εγκέφαλό μου.

Δοκιμάστε αυτήν την μικρή άσκηση για μια εβδομάδα και θα χαρώ να ακούσω πώς σας βοήθησε.