Παρακαλολουθώ τα γεγονότα που εξελίσσονται στη γειτονιά μας με σοκ και φρίκη! Είναι δύσκολο να πω πώς αισθάνομαι και παρατηρώ διάφορα συναισθήματά να με επισκέπτονται στο νου και στην καρδιά μου.

Πολλές φορές νιώθω το σώμα μου να κρατάει ένταση και τη θλίψη να με διαπερνάει.

Ζούμε ραγδαίες αλλαγές χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει αύριο. Ξαφνικά ξυπνήσαμε και είδαμε ξανά τον πόνο των ανθρώπων που φεύγουν από τα σπίτια τους, το φόβο στα μάτια των παιδιών, τον τρόμο του πολέμου.

Η ζωή τόσων ανθρώπων ξαφνικά αναποδογύρισε.

Σε στιγμές όπως και αυτή, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι είμαστε συνδεδεμένοι. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η καλοσύνη και η συμπόνια είναι οι ενέργειες που χρειαζόμαστε. Συμπόνια και καλοσύνη για όλους ανεξαρτήτως.

 

Θυμήθηκα τα λόγια του Tich Nah Han μέσα από ένα βιβλίο του:

Συχνά σκεφτόμαστε την ειρήνη ως την απουσία πολέμου, ότι εάν οι ισχυρές χώρες μείωναν τα οπλοστάσια των όπλων τους, θα μπορούσαμε να έχουμε ειρήνη.
Αλλά αν κοιτάξουμε προσεκτικά μέσα στα όπλα, βλέπουμε το δικό μας μυαλό – τις δικές μας προκαταλήψεις, φόβους και άγνοια. Ακόμα κι αν μεταφέρουμε όλες τις βόμβες στο φεγγάρι, οι ρίζες του πολέμου και οι ρίζες των βομβών είναι ακόμα εκεί, στις καρδιές και στο μυαλό μας, και αργά ή γρήγορα θα φτιάξουμε νέες βόμβες.

Το να δουλεύουμε για την ειρήνη σημαίνει να ξεριζώνουμε τον πόλεμο από τον εαυτό μας και από τις καρδιές ανδρών και γυναικών. Το να προετοιμαστείς για πόλεμο, να δώσεις σε εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες την ευκαιρία να εξασκούν τη δολοφονία μέρα και νύχτα στις καρδιές τους, σημαίνει ότι φυτεύεις εκατομμύρια σπόρους βίας, θυμού, απογοήτευσης και φόβου που θα μεταδοθούν στις επόμενες γενιές”

                                                   

Mέσα από την πρακτική Mindfulness μαθαίνουμε να βλέπουμε πιο καθαρά τη φύση των πραγμάτων και του εαυτού μας.

Το πού θα βάλουμε την ενέργειά μας αυτή τη περίοδο θα κάνει διαφορά για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να διατηρούμε ένα αίσθημα ισορροπίας

Ακούστε αυτόν το διαλογισμό και μείνε σταθερός μέσα σε αυτό που είσαι.

Ολγα