Ας μιλήσουμε για τη διαχείριση της ενέργειας μας.

Ζούμε σε ένα κόσμο που τα περισσότερα πράγματα γίνονται online και περνάμε πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μπορούμε να διαχειριζόμαστε την ενέργεια μας.

Όλοι (ή τουλάχιστον οι περισσότεροι ελπίζω) γυρίσαμε από τις διακοπές και πιστεύουμε ότι έχουμε περισσότερη ενέργεια και θετική διάθεση για να αρχίσουμε ξανά.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έρευνες

Σύμφωνα με μια μελέτη οι διακοπές μπορεί να είναι διασκεδαστικές προς στιγμή, αλλά δεν έχουν παρατεταμένα οφέλη για τη μείωση του στρες. Η έρευνα έδειξε ότι είμαστε περισσότεροι ευτυχισμένοι όταν περιμένουμε και προγραμματίζουμε τις διακοπές παρά στις διακοπές. Τα επίπεδα ευτυχίας μετά τις διακοπές επανέρχονται στα βασικά τους επίπεδα.

Επίσης οι περισσότερες ημέρες ή εβδομάδες διακοπών – σύμφωνα με τις έρευνες – δεν προϋποθέτουν περισσότερη χαλάρωση. Τα συναισθήματα ικανοποίησης κορυφώνονται την 8η ημέρα των διακοπών και μετά η απόλαυση ξεθωριάζει μέχρι την 11η ημέρα όπου είναι πιθανό κάποιοι να νιώθουν και ανία. Είτε πάτε 8 ημέρες διακοπές είτε όχι τα χαλαρωτικά οφέλη εξαφανίζονται πιθανότατα μόνο σε μια ημέρα από την επιστροφή στην εργασία

Τι είναι η διαχείριση ενέργειας

Πώς λοιπόν μπορούμε να διατηρούμε την ενέργεια μας και να έχουμε τις μπαταρίες γεμάτες;

Για να είμαστε αφοσιωμένοι στην εργασία, πρέπει να έχουμε σωματική ενέργεια, να είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι, διανοητικά εστιασμένοι και πνευματικά ευθυγραμμισμένοι με έναν σκοπό.

Το να μπορώ να διαχειρίζομαι την ενέργεια μου πιο αποτελεσματικά, είναι μια τεράστια δύναμη με οφέλη τόσο ατομικά όσο και εργασιακά

Οι άνθρωποι είμαστε πολύπλοκα ενεργειακά συστήματα . Χρειαζόμαστε σωματική, ψυχική, πνευματική και συναισθηματική ενέργεια. Καμία από αυτές τις ενέργειες μόνη της δεν είναι επαρκής και κάθε μια αλληλεπιδρά με τις άλλες.

Για να έχουμε αποτέλεσμα χρειάζεται να διαχειριζόμαστε και τις 4 δυνάμεις.

Αφαιρέστε κάποια από την εξίσωση και θα δείτε ότι η ενέργεια μειώνεται.

Για παράδειγμα η φυσική/σωματική ενέργεια και ευελιξία μας δίνει τη δυνατότητα να κινούμαστε εύκολα σωματικά στο χώρο, να «τεντωνόμαστε» και να νιώθουμε εύκαμπτοι και ζωντανοί.

Η συναισθηματική ευελιξία αντανακλά την ικανότητα μας να κινούμαστε με ευκολία σε ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων αντί να γινόμαστε άκαμπτοι και αμυντικοί. Αν είμαστε άκαμπτοι τότε και το σώμα «κλειδώνει» και ο νους δεν έχει τη δυνατότητα να δει άλλες επιλογές.

Ψυχική/νοητική αντοχή σημαίνει ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την εστίαση και συγκέντρωση μας. Όταν υπάρχει νοητική ευελιξία μπορούμε εύκολα να κινούμαστε μεταξύ λογικής και συναισθήματος, και να παίρνουμε περισσότερο σοφές αποφάσεις.

Η πνευματική ενέργεια αποτυπώνει το βαθύτερο σκοπό μας και τη δέσμευση μας σε αυτόν ανεξάρτητα από τις περιστάσεις (κάτι που χρειαζόμαστε σήμερα με όσα ζούμε).

Αυτή η δύναμη είναι οι αξίες μας αλλά και η δέσμευση μας να είμαστε ανοικτοί στις πεποιθήσεις των άλλων που μπορεί να είναι διαφορετικές από τις δικές μας (αυτό είναι πολύ επίκαιρο τώρα με τις τόσες διαφορετικές οπτικές που υπάρχουν σε διάφορα θέματα της επικαιρότητας)

Προσοχή στα άκρα

Φαντάσου αυτές τις ενέργειες σαν μια δεξαμενή. Όταν ξοδεύουμε ενέργεια η στάθμη της δεξαμενής κατεβαίνει. Όταν ανακτούμε ενέργεια, η δεξαμενή γεμίζει.

Η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας (ή αλλιώς το πολύ στρες) χωρίς να ξαναγεμίζουμε τη δεξαμενή οδηγεί σε εξουθένωση και burnout. Το να γεμίζω συνέχεια τη δεξαμενή χωρίς να χρησιμοποιώ τις ενέργειες αυτό οδηγεί σε ατροφία, απάθεια και αδυναμία.

Είναι όπως όταν κάνουμε γυμναστική. Τα οφέλη της γυμναστικής μειώνονται σημαντικά όταν σταματάμε για μια εβδομάδα και εξαφανίζονται εντελώς μετά από λίγες εβδομάδες. Αντίθετα αν συνέχεια κάνουμε γυμναστική χωρίς μέτρο τότε το σώμα καταπονείται και πιθανόν να έχουμε και σωματικά προβλήματα.

Αν κάθεστε στο γραφείο και σε έναν υπολογιστή πολλές ώρες τότε λειτουργείτε κάτω από υψηλή πίεση και η δεξαμενή αδειάζει.

Πιο απλά, η ικανότητα μας να εστιάζουμε και να είμαστε υγιείς και δεσμευμένοι εξαρτάται από την ικανότητά μας να αποδεσμευόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Ο χρόνος είναι πεπερασμένος πόρος και όλοι μας θέτουμε άπειρες απαιτήσεις. Άρα είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση για το πώς διαχειριζόμαστε αυτό τον περιορισμένο πόρο

Για τη νέα αρχή που όλοι επιστρέφουμε στις εργασίες μας είναι σημαντικό να ισορροπούμε το στρες με τις ενέργειες. Να θυμάστε να διαχειρίζεστε τις ενέργειες σας με σοφία, ώστε να έχετε σωματικές, πνευματικές, συναισθηματικές αντοχές για όποτε τις χρειάζεστε.