Πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι η ιδανική στάση για το διαλογισμό. Υπάρχουν αρκετές στάσεις στο διαλογισμό. Μπορείτε να διαλογίζεστε σε οποιαδήποτε στάση θέλετε. Τέσσερις είναι οι κύριες, παραδοσιακές στάσεις στον διαλογισμό : καθιστή θέση, ύπτια θέση, όρθια θέση και περπατώντας.

Κάθε θέση έχει τις δικές της προκλήσεις και τα δικά της δώρα να δώσει. Κάθε μια ενισχύει την πρακτική μας με διαφορετικό τρόπο. Η ενίσχυση της πρακτικής μας βοηθάει στο να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση στην καθημερινότητα.

Όταν επιλέγετε μια στάση στο διαλογισμό για τον εαυτό σας, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε.

Η καλύτερη στάση είναι αυτή που σας βοηθάει να παραμείνετε σε εγρήγορση και να είστε ταυτόχρονα χαλαροί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, μια στάση όπως όταν ξαπλώνουμε στον καναπέ μπορεί να είναι αναπαυτική αλλά δεν βοηθάει στην επίγνωση και αφύπνιση. Από την άλλη, μια στάση με το σώμα άκαμπτο, δεν είναι ευνοϊκή για τη χαλάρωση.

Διαφορετικές στάσεις στο διαλογισμό

Ας δούμε τις στάσεις μία μία ξεχωριστά :

Καθιστή στάση:

Αυτή η στάση στο διαλογισμό προσφέρει ισορροπία και βοηθάει την επικέντρωση.
Καθίστε με τη σπονδυλική σε ευθεία αλλά χαλαρή θέση. Αν κάθεστε σε καρέκλα η πλάτη δεν ακουμπά πίσω. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι στο κάτω μέρος της πλάτης για μεγαλύτερη υποστήριξη ώστε να διατηρηθεί η φυσική κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης. Τα πέλματα των ποδιών ακουμπούν στο πάτωμα και τα χέρια μπορούν να αναπαύονται στα γόνατα ή τους μηρούς.

Αν κάθεστε σε μαξιλαράκι οκλαδόν, προσέξτε τα γόνατά σας να είναι πιο χαμηλά από τους γοφούς. Μπορείτε να βάλετε και ένα μαξιλαράκι κάτω από τα πόδια για να μην πονάνε οι αστράγαλοι.

Η καθιστή στάση βοηθάει τόσο την εγρήγορση όσο και τη χαλάρωση και είναι η πιο διαδεδομένη στάση στην πρακτική Mindfulness (στο διαλογισμό).

 

Ύπτια στάση:

Σε αυτή τη στάση είναι πολύ πιθανόν να κοιμηθείτε. Η πρόκληση είναι να μείνετε ξύπνιοι. Βέβαια από την άλλη πλευρά αυτή η θέση βοηθάει στη βαθιά χαλάρωση που μερικές φορές μπορεί να είναι αναζωογονητική. Μπορείτε σε αυτή τη θέση να αφήσετε τα μάτια σας ανοικτά για να μην κοιμηθείτε. Eίναι επίσης καλή θέση για όσους υποφέρουν από χρόνιους σωματικούς πόνους. Επίσης αν πάσχετε από χρόνιο άγχος ίσως να είναι καλή θέση για τις πρώτες εβδομάδες της πρακτικής.

Αν έχετε πρόβλημα με τη μέση σας, μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Επίσης μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλαράκι κάτω από τον αυχένα για να νιώθετε περισσότερο άνετα. Τα χέρια σε αυτή τη θέση αναπαύονται στο πλάι του κορμού με τις παλάμες να κοιτάνε προς τα πάνω.

Όρθια στάση:

Αυτή είναι μια πολύ δυνατή στάση στο διαλογισμό. Είναι η θέση που είμαστε έτοιμοι για δράση.

Στεκόμαστε στα πόδια μας νιώθοντας τη «γείωση», μένοντας παρόντες στο εδώ και τώρα. Επειδή καθόμαστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας, και αυτήν την εποχή καθόμαστε συνέχεια μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, είναι καλή στάση για να κάνουμε την πρακτική μας έστω και για λίγα λεπτά.

Καλλιεργούμε ηρεμία, σταθερότητα και επίγνωση μέσα από αυτή τη στάση. Είναι μια θέση που μας δίνει και μια αίσθηση ανάτασης. Καθίστε με τα πόδια λίγο ανοικτά, με τη σπονδυλική σε όρθια θέση και χαλαρή. Αναπνεύστε παρατηρώντας το σώμα και το νου χωρίς να κινήστε ή να σφίγγεστε. Διατηρήστε τη θέση για 2-3 λεπτά και κάθε φορά αυξήστε το χρόνο ώστε να φτάσετε τα 15 λεπτά.

Περπατώντας:

Συνήθως όταν περπατάμε δεν δίνουμε σημασία στο περπάτημα. Περπατάμε και σκεφτόμαστε οτιδήποτε μας απασχολεί.

Ο περιπατητικός διαλογισμός είναι καλός γιατί μπορούμε να ενσωματώσουμε την πρακτική εύκολα στην καθημερινότητα και βιώνουμε τη σύνδεση με τη γη. Μπορείτε να αρχίσετε να περπατάτε λίγο πιο αργά από ότι συνήθως με τα μάτια ανοικτά και έχοντας επίγνωση στη κίνηση των ποδιών, του σώματος, της αναπνοής. Έχοντας επίγνωση του κάθε βήματος. Μπορείτε να παρατηρήσετε πώς νιώθει το σώμα και ποια είναι η θέση του σώματος κατά τη διάρκεια του περπατήματος. Αυτή η πρακτική βοηθάει όταν νιώθουμε υπνηλία ή όταν είμαστε πολύ ανήσυχοι.

Τέλος η πρακτική μας υπενθυμίζει ότι είμαστε ζωντανοί μένοντας συνδεδεμένοι με το νου και το σώμα.

Δοκιμάστε όλες τις θέσεις γιατί κάθε μια έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό και μπορεί να ανακαλύψετε νέα πράγματα για τον εαυτό σας.