Πολλοί από εμάς – εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση – νιώθουμε στρες . Το στρες είναι καλό όταν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, όμως δεν είναι καλό να υπάρχει συνέχεια στη ζωή μας, 24 ώρες το 24ωρο.

Η πρακτική στο Mindfulness καλλιεργεί την ηρεμία του μυαλού κάτω από δύσκολες καταστάσεις. Όμως μερικές φορές είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την καθημερινή πρακτική (όπως πολλές φορές συμβαίνει και όταν θέλουμε να πάμε στο γυμναστήριο).

Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν πάμε γυμναστήριο στην αρχή χρειάζεται πειθαρχία και ίσως κάποιες φορές «πιέζουμε» τον εαυτό μας να πάει έστω και αν δεν θέλουμε. Σιγά σιγά όμως αρχίζουμε και το απολαμβάνουμε, νιώθουμε καλύτερα, πιο ήρεμοι και γεμάτοι ζωντάνια.

Το ίδιο είναι και με την πρακτική στο Mindfulness. Όταν δεσμευόμαστε στην καθημερινή πρακτική, σιγά σιγά το σώμα και το μυαλό ηρεμούν και είμαστε περισσότερο επικεντρωμένοι και με ενέργεια.

Όμως αν δεν μπορείτε να δεσμευτείτε καθημερινά, δεν πειράζει. Το σημαντικό είναι να μην γίνει η πρακτική «βάρος» γιατί τότε αντί να ηρεμείτε θα έχετε περισσότερο στρες. Κανένας δεν το θέλει αυτό.

Πρακτική για το στρες: Μία αναπνοή την ημέρα

Μια μικρή πρακτική είναι να δεσμευτείτε σε αυτό που ονομάζουμε «μια αναπνοή την ημέρα».

Μια Mindful αναπνοή την ημέρα. Μόνο μία. Αναπνεύστε και εκπνεύστε συνειδητά και δεσμευτείτε σε αυτή τη μοναδική αναπνοή μέσα στην ημέρα.

Αυτή η δέσμευση έχει 2 οφέλη:

Διατηρείτε το momentum και ο νους δεσμεύεται σιγά σιγά σε αυτή τη μικρή πρακτική. Αργότερα όταν νιώσετε περισσότερο έτοιμοι μπορείτε να κάνετε μια μεγαλύτερη σε διάρκεια πρακτική.

Ενισχύετε την πρόθεσή σας να κάνετε κάτι ωφέλιμο για τον εαυτό σας καθημερινά.

Θυμηθείτε 1 συνειδητή αναπνοή την ημέρα.