Σήμερα θα μιλήσουμε για δύο πολύ αγαπημένα αδέλφια. Και το λέω αυτό γιατί ταιριάζουν πολύ μαζί και τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους.
Αυτά τα αδέλφια είναι το Mindfulness και το Coaching.
Συνηθίζω να τα ονομάζω αδέλφια γιατί κάνουν έναν εκπληκτικό συνδυασμό ..και θα σας εξηγήσω τι εννοώ.
Ως άνθρωποι έχουμε δύο διαστάσεις: τη διάσταση του “είμαι/υπάρχω” και τη διάσταση του “κάνω”.
Στη σημερινή εποχή η διάσταση του “κάνω” κυριαρχεί.
Συνέχεια κάτι κάνουμε και όταν δεν κάνουμε τίποτα, σκεφτόμαστε τι να κάνουμε. Ακόμη και η γλώσσα μας το καθρεφτίζει. Για παράδειγμα, όταν συναντάμε κάποιον γνωστό στο δρόμο του λέμε “Τι κάνεις;” αντί για “πώς είσαι;”.
Στην ταχύτητα της καθημερινότητας έχουμε χάσει (και ξεχάσει) τη διάσταση του “υπάρχω”, δηλαδή το πώς νιώθουμε, πώς βιώνουμε τις εμπειρίες μας.
Όμως και οι δύο διαστάσεις είναι σημαντικές για να λειτουργήσουμε ως άνθρωποι.
- Το Coaching απαντά και ασχολείται περισσότερο με τη διάσταση του “κάνω”
- Tο Mindfulness ασχολείται με τη διάσταση του “είμαι/υπάρχω”.
- Το Coaching είναι προσανατολισμένο στους στόχους, στο αποτέλεσμα.
- Το mindfulness μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε πιο οικείοι με τον κόσμο του «υπάρχω’, στο πώς είμαι μέσα σε αυτό, στο πώς βιώνω τα πράγματα, στο νόημα.
Αν δεν ξέρω και δεν έχω επίγνωση για το “πώς είμαι”, πώς νιώθω, πώς βιώνω τα πράγματα, τότε οτιδήποτε κάνω ή θα είναι στον αυτόματο πιλότο, ή δεν θα έχει το αποτέλεσμα που περιμένω ή δεν θα έχει κανένα νόημα.
Οτιδήποτε κάνουμε, σκεφτόμαστε, λέμε ή δημιουργούμε, ξεκινάει από την εσωτερική μας πραγματικότητα. Γιαυτό είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση αυτού.
Το mindfulness μας δίνει το χώρο για να μπορέσουν οι πράξεις μας/δράσεις να ανθίσουν. Χρειαζόμαστε “ευρυχωρία΄”για να μπορέσουμε να βγούμε από το λαβύρινθο της καθημερινότητας και να μην τραβιόμαστε από την αντιδραστικότητα της κάθε στιγμής.
Πώς όμως το Mindfulness μπορεί να βοηθήσει στο coaching;
Το Mindfulness είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τους coaches γιατί μέσα από αυτό μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους να αυξήσουν την αυτογνωσία τους και να αποκτήσουν περισσότερη καθαρότητα και σαφήνεια όσον αφορά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις τους.
Ας δούμε μερικούς τρόπους για το πώς το Mindfulness μπορεί να βοηθήσει το coaching
- Μεγαλύτερη επίγνωση: Οι coaches μπορούν να ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να ενσωματώσουν την πρακτική mindfulness στην καθημερινότητά τους για να μειώσουν το στρες, να μένουν σταθεροί στις δυσκολίες και να αυξήσουν την επικέντρωσή τους
- Παρουσία: Η πρακτική mindfulness μπορεί να βοηθήσει όχι μόνον τους πελάτες αλλά και τον ίδιο τον coach να παραμένουν παρόντες (σωματικά, συναισθηματικά και νοητικά) χωρίς να φεύγει ο νους σε περιπλανήσεις του παρελθόντος ή του μέλλοντος.
H παρουσία δεν είναι μόνον να είμαι παρών, επικεντρωμένος ή να κατευθύνω την προσοχή μου στο τώρα. Είναι κάτι που προκύπτει από μια εσωτερική διεργασία. Είναι μια συνειδητή σύνδεση με την ικανότητα του νευρικού μας συστήματος να συντονίζεται. - Αναστοχασμός: Η ενσωμάτωση του mindfulness στο coaching ενισχύει τον αναστοχασμό όχι ώς κάτι διανοητικό, αλλά ως βίωμα δημιουργώντας ένα χώρο όπου μέσα σε αυτόν όλα μπορούν να υπάρξουν και να βιωθούν χωρίς κριτική και με αποδοχή


4. Μη επικριτική επίγνωση: Συνήθως αυτό που πολλές φορές συμβαίνει είναι ότι ο coach αμφισβητεί τις υποθέσεις των πελατών ή παγιδεύεται μέσα στις δικές του πεποιθήσεις για το πώς ο πελάτης πρέπει να “κάνει” τα πράγματα, ή για το τι είναι “σωστό/λάθος”.
H πρακτική βοηθάει τον coach να διατηρεί μια μη επικριτική στάση για τα όσα συμβαίνουν μέσα στο coaching.Τον βοηθάει να γίνει ο καθρέφτης ή το ακίνητο νερό, αντανακλώντας πίσω αυτό που βλέπει στον πελάτη.
5. Συμπόνια: Ισως αναρωτιέστε γιατί η συμπόνια είναι σημαντική στο coaching. Ενας σημαντικός λόγος είναι ότι βοηθάει τον coach να είναι περισσότερο συντονισμένος με τον πελάτη. Επίσης μέσα από τη συμπόνια δημιουργείται σχέση εμπιστοσύνης ώστε ο πελάτης να μπορεί να ανοιχτεί για το τι είναι σημαντικό για τον ίδιο.
Για να υπάρξει όμως συμπόνια, ο coach θα πρέπει να έχει ο ίδιος συμπόνια για τον εαυτό του. Ενθαρρύνω τους coaches να εξασκούνται καθημερινά στον διαλογισμό loving kindness, Είναι ένας από τους πιο δύσκολους διαλογισμούς όμως τα οφέλη του είναι τεράστια.
Θυμηθείτε:
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε με σοβαρό τρόπο το mindfulness στο coaching, τότε θα πρέπει να καλλιεργείτε καθημερινά την πρακτική mindfulness οι ίδιοι.
Το mindfulness δεν είναι κάτι θεωρητικό. Είναι τελείως βιωματικό.
Αν σκέφτεστε να διδάξετε κάποιες από τις πρακτικές mindfulness στους πελάτες σας, τότε θα πρέπει εξασκείτε αυτό που πρεσβεύετε.