Οι περισσότεροι έχουμε επιστρέψει στην καθημερινότητα μας.

 

Βέβαια ο καιρός κρατά ακόμα καλοκαιρινός και όλοι έχουμε υπόψιν να συνεχίσουμε το καλοκαίρι μας με κάποιες ακόμα μικρές αποδράσεις.

Γνωρίζουμε πως οι επόμενοι μήνες που έρχονται θα είναι δύσκολοι με προκλήσεις σε πολλά επίπεδα. Γιαυτό και είναι σημαντικό όσο έχουμε ακόμη καιρό και βρισκόμαστε σε μια χαλαρή κατάσταση να γεμίσουμε με ενέργεια τον εαυτό μας!

 

Συνδέσου με το σώμα σου και τους αγαπημένους σου:

Μην ξεχνάτε ότι είναι η καλύτερη περίοδος για τη βασική πρακτική του Mindfulness που δεν είναι άλλη από το “Body Scan”.

Πώς να το κάνεις:

– Μπορείς να κάνεις ένα γρήγορο “body scan” καθώς κάθεσαι στην παραλία ή καθώς είσαι ξαπλωμένος.

– Μια παραλλαγή είναι να το κάνεις μαζί με τα παιδιά ως παιχνίδι.

Ξαπλώστε όλοι και ο καθένας μπορεί να επιλέγει κάθε φορά ένα μέρος του σώματος και να περιγράφει τις αισθήσεις. Για παράδειγμα μπορείς να αρχίσεις εσύ λέγοντας: «επικεντρώνομαι στα δάχτυλα του αριστερού μου ποδιού και νιώθω δροσιά» και μετά να πούνε τα παιδιά.

Αυτή η δραστηριότητα είναι διασκεδαστική για τα παιδιά, μαθαίνουν ανατομία και μαθαίνουν και τις αισθήσεις του σώματος. Επίσης αυτή η άσκηση είναι 2 σε 1 όπως λέμε. Συνδεόμαστε με το σώμα μας αλλά και με τους αγαπημένους μας. Αυτές οι μικρές στιγμές μετουσιώνονται σε όμορφες αναμνήσεις.

Να είσαι παρών.

Ανεξάρτητα από το ποια άσκηση επιλέγεις ή τι κάνεις, το σημαντικό είναι να θυμάσαι να είσαι παρών. Το να είμαστε παρόντες είναι τέχνη.

Πώς να το κάνεις:

– Να γνωρίζεις τις περισσότερες στιγμές πώς νιώθεις και τι σκέφτεσαι.

– Να συμμετέχεις ολόκληρος όταν μιλάς με κάποιον και όχι να αποσπάσαι από το κινητό σου ή να σκέφτεσαι κάτι άλλο.

– Κάνε μικρές παύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να γειώνεσαι με την πραγματικότητα και την παρούσα στιγμή.

– Αυτό το καλοκαίρι βίωσε την κάθε στιγμή. Όπου και αν είσαι να είσαι παρών.

Όλες οι παραπάνω ασκήσεις είναι εύκολες και μπορείς να τις κάνεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Αξίζει να τις δοκιμάσεις. Ενσωμάτωσε κάποιες από αυτές την περίοδο των διακοπών και δες την προσοχή σου να βελτιώνεται καθώς και την ευχαρίστηση. Δεσμεύσου με μια μικρή πρακτική από τις παραπάνω κάθε ημέρα.

Το καλοκαίρι είναι πολλά περισσότερα από μια εποχή ανεμελιάς και διασκέδασης. Το καλοκαίρι είναι διεύρυνση. Είναι να απολαμβάνουμε τη ζωή επιτρέποντας στον εαυτό μας να νιώσει ελεύθερος και την ίδια στιγμή να κάνει χρήσιμες επιλογές. Είναι η εποχή που μπορούμε να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας, να φέρουμε αρμονία μεταξύ χαλάρωσης και νοήματος, να έχουμε εκπληκτικές εμπειρίες, να νιώθουμε ζωντανοί, συνδεδεμένοι και να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή.

Η άνοιξη ανθίζει και μεγαλώνει σε καλοκαίρι. Το καλοκαίρι, η φύση είναι διακοσμημένη με χρώμα. Υπάρχει μεγάλη αφθονία παντού, πλούτος και βάθος υφής. Το καλοκαίρι είναι η εποχή του φωτός, ανάπτυξης και άφιξης. Πιστεύεις ότι η μυστική ζωή της χρονιάς που ήταν κρυμμένη το χειμώνα και βγήκε την άνοιξη, έχει πραγματικά ανθίσει το καλοκαίρι. Έτσι, το καλοκαίρι στην ψυχή σου είναι η εποχή μεγάλης ισορροπίας. Είσαι στη ροή της δικής σου φύσης. Μπορείς να πάρεις όσα ρίσκα θέλεις και πάντα θα προσγειώνεσαι στα πόδια σου. Υπάρχει αρκετή προστασία και βάθος υφής γύρω σου για να γειώνεσαι πλήρως, να ισορροπείς και να φροντίζεσαι.

John O’Donohue, “A book of Celtic wisdom”

Spring blossoms and grows into summertime. In summertime, nature is bedecked with color. There is great lushness everywhere, a richness and depth of texture. Summertime is a time of light, growth, and arrival. You feel that the secret life of the year, hidden in the winter and coming out in the spring, has really blossomed in the summertime. Thus summertime in your soul is a time of great balance. You are in the flow of your own nature. You can take as many risks as you like, and you will always land on your feet. There is enough shelter and depth of texture around you to completely ground, balance, and mind you.