Η Νευροεπιστήμη
του Mindfulness

Ο εγκέφαλος, αποτελείται από 86 δις νευρώνες και τρισεκατομμύρια συνάψεις, και διαμορφώνεται από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και τις δικές του σκέψεις.

Μέσα στον εγκέφαλό μας υπάρχει ένα δίκτυο που ονομάζεται «Δίκτυο Προκαθορισμένης Λειτουργίας» (Default Mode Network). Είναι το δίκτυο που μας βοηθάει να σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας, να θυμόμαστε το παρελθόν, να φανταζόμαστε και να προβλέπουμε το μέλλον βασιζόμενοι σε παρελθοντικές εμπειρίες.

Είναι το δίκτυο που σκέφτεται τα πάντα εκτός από το «τώρα».

Πιο απλά, είναι η εσωτερική φωνή που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας και μας συνοδεύει συνέχεια. Αυτή η φωνή, συνήθως είναι επικεντρωμένη στο «τι δεν κάνουμε καλά» ή στην κριτική και την αυτοκριτική, στις ανησυχίες του μέλλοντος και στις τύψεις του παρελθόντος.

Είναι ένα δίκτυο που καθημερινά όλοι μας βιώνουμε. Και επειδή ο νους, όταν αυτό το δίκτυο είναι ενεργό, «πηδάει» από τη μια σκέψη στην άλλη, στο Μindfulness το ονομάζουμε «το δίκτυο της μαϊμούς». Μέσα από την πρακτική Mindfulness, μαθαίνουμε να ηρεμούμε αυτό το δίκτυο και συνεπώς να βιώνουμε περισσότερη ηρεμία, επικέντρωση και ικανοποίηση.

Μέσα από την πρακτική Mindfulness, μαθαίνουμε να ηρεμούμε αυτό το δίκτυο και συνεπώς να βιώνουμε περισσότερη ηρεμία, επικέντρωση και ικανοποίηση.

Τι συμβαίνει λοιπόν στον εγκέφαλό μας με την πρακτική Mindfulness;

Σήμερα έχουμε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (FMRI) και βλέπουμε μέσα από μετρήσεις πως το Mindfulness μειώνει το στρες και μπορεί να βοηθήσει στο να είμαστε πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή και πιο ήρεμοι.

Η πρακτική Mindfulness μειώνει το άγχος και άλλα δυσφορικά συναισθήματα. Μειώνεται η δραστηριότητα στην περιοχή της αμυγδαλής στον εγκέφαλο. Η αμυγδαλή είναι η πρωταρχική περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το φόβο, το stress, το θυμό.

Στην Εργασία και
στις Επιχειρήσεις

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 6.000 επιστημονικές έρευνες και συνεχώς αυξάνονται, καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τα οφέλη της πρακτικής Mindfulness στη σημερινή εποχή, όπως η ψυχική ισορροπία, πνευματική διαύγεια, ισορροπημένα συναισθήματα, μείωση άγχους και περισσότερη ικανοποίηση από τη ζωή και την εργασία.

Τα προγράμματα Mindfulness, μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να είναι υγιείς, κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα ωφελεί την παραγωγικότητα.

Μεγάλες εταιρίες όπως η Google, Apple, Facebook, Aetna, Deutsche Bank, General Mills, Twitter έχουν ενσωματώσει στην κουλτούρα τους προγράμματα mindfulness για τους mangers και το προσωπικό τους.

Η πρακτική mindfulness:

Μειώνει το στρες και βελτιώνει τον ύπνο.

Βελτιώνει την προσοχή, τον έλεγχο την αποτελεσματικότητα, τις σχέσεις και την ευημερία.

Μειώνει τη συναισθηματική εξάντληση και αυξάνει τη συναισθηματική ρύθμιση και την ικανοποίηση από την εργασία.

Βελτιώνει την παραγωγικότητα.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από την πρακτική, μαθαίνουν να είναι περισσότερο επικεντρωμένοι και να έχουν περισσότερη πνευματική διαύγεια, κάτι το οποίο τους δίνει περισσότερες επιλογές και διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων.

Δες τα Προγραμματα

If you want to conquer the anxiety of life, live in the moment, live in the breath.

– Amit Ray

Γραφτείτε στο newsletter μας
""
1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

© 2020. All Rights Reserved. | Privacy Policy