Μέσα σε ένα διάστημα περίπου 7 μηνών κάθομαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου τόσο όσο ποτέ στη ζωή μου.

Περνάω πολλές ώρες με την πλατφόρμα ΖΟΟΜ. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς το βιώνουμε αυτό. Έχει γίνει ο καλύτερός μας φίλος (και αν δεν χρησιμοποιείτε ΖΟΟΜ σίγουρα χρησιμοποιείτε κάποια άλλη πλατφόρμα).

Στην αρχή της πανδημίας χρησιμοποιούσαμε ΖΟΟΜ μόνο για την εργασία. Μέσα στη διάρκεια των μηνών, αρχίσαμε να τη χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε στους φίλους μας, για να παρακολουθήσουμε events, για να γιορτάσουμε γενέθλια, αποφοιτήσεις, γιορτές κλπ.

Το ΖΟΟΜ έχει γίνει ο νέος τρόπος σύνδεσης. Από τη μια πλευρά ευτυχώς που υπάρχει και μας δίνει έναν τρόπο διεξόδου σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές νιώθω σαν να είμαι σε μια μεγάλη δίνη που με τραβάει όλο και πιο βαθιά και δεν μπορώ να αναπνεύσω. Zoom εξουθένωση!

Το νιώθετε και εσείς?

Η Linda Stone -πρώην ερευνήτρια και στέλεχος στη Microsoft και Αpple- μέσα από την έρευνά της έδειξε ότι το 80% των ανθρώπων κρατάνε την αναπνοή τους ή η αναπνοή τους γίνεται ρηχή όταν στέλνουν mails. Το ονόμασε «άπνοια οθόνης»

Όταν κρατάμε την αναπνοή μας ή η αναπνοή μας είναι ρηχή, το στρες αυξάνεται γιατί διαταράσσεται η ισορροπία του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό. Αυτό έχει σαν συνέπεια να νιώθουμε εκνευρισμένοι, κουρασμένοι και λιγότερο παραγωγικοί.

Όμως δεν είναι μόνον η «άπνοια της οθόνης» το πρόβλημά μας.

Mερικές φορές αναρωτιέμαι αν δεν πάσχουμε μόνον από «άπνοια οθόνης» αλλά την προτιμούμε από το να ακούμε συνέχεια ότι ο κόσμος μας έχει πάρει φωτιά.

Μήπως καθόμαστε ώρες ατελείωτες μπροστά στην οθόνη για να μην ακούμε ειδήσεις;

Μήπως είναι πιο εύκολο να κοιτάμε μια οθόνη αντί να βλέπουμε και να μιλάμε με τους οικείους μας;

Μήπως είναι καλύτερες οι συναντήσεις μέσω ΖΟΟΜ από το να ασχοληθούμε με το φόβο, το άγχος και την υπερκινητικότητα των παιδιών στο σπίτι;

Μήπως σιγά σιγά συνηθίζουμε στο «νέο φυσιολογικό» και χωρίς να το καταλαβαίνουμε βυθιζόμαστε σε ένα βόλεμα και σε μια αποσύνδεση από την πραγματικότητα και αυτά που μας πονάνε;

Μήπως αρχίζουμε να χάνουμε την ελπίδα μας για το τι μπορούμε να κάνουμε τόσο ατομικά όσο και συλλογικά και πέφτουμε σε μια συναισθηματική απελπισία;

Μήπως δεν μπορούμε πια να βρούμε τις εσωτερικές μας δυνάμεις και την ανθεκτικότητα που χρειαζόμαστε και νιώθουμε να μην έχουμε κανέναν έλεγχο σε τίποτα και αυτό μας δημιουργεί πανικό;

Είτε νιώθετε άπνοια είτε σας απασχολεί κάτι από τα παραπάνω είτε υπάρχουν όλα μαζί, αρχίστε να κάνετε κάτι σήμερα, ΤΩΡΑ για να μπορέσετε να διατηρήσετε την υγεία σας και τη λογική σας.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές ιδέες.

Αναστοχαστείτε!

Αν κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις σας αφορά κάνετε μια παύση. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και παρατηρήστε το συναίσθημά σας. Μπορεί να νιώθετε ανησυχία, θλίψη, απομόνωση, ανία, φόβο κλπ. Δείτε αν μπορείτε να δημιουργήσετε λίγο χώρο για το δυσφορικό συναίσθημα που αναδύεται. Δώστε στον εαυτό σας λίγη συμπόνια και αν θέλετε μπορείτε να βάλετε το χέρι στην καρδιά και να πείτε νοερά «κάνω το καλύτερο που μπορώ αυτή τη στιγμή. Είναι φυσιολογικό να νιώθω έτσι»

3 Βήματα για να διαχειριστείτε την «άπνοια της οθόνης»

Παρατήρηση:

Παρατηρήστε για ένα διάστημα 3 ημερών αν κρατάτε την αναπνοή σας όταν στέλνετε emails ή όταν κάθεστε μπροστά στην οθόνη για πολλές ώρες. Παρατηρήστε σε ποιες περιπτώσεις αυτό είναι περισσότερο έντονο. Παρατηρήστε πώς είναι το σώμα σας εκείνη τη στιγμή. Έχετε καμπουριάσει; Σκύβετε μπροστά στην οθόνη και είστε έτοιμοι να σας καταπιεί; Είναι η αναπνοή σας ρηχή ή διακεκομμένη;

3 βαθιές αναπνοές:

Σταματήστε για λίγο οτιδήποτε κάνετε και πάρτε 3 βαθιές αργές αναπνοές. Το κλειδί εδώ είναι να εκπνέετε σε διπλάσιο χρόνο από ότι εισπνέετε. Εισπνεύστε σε 3 χρόνους, κρατήστε την αναπνοή για 4 χρόνους και εκπνεύστε σε 6 χρόνους.

Κίνηση:

Σηκωθείτε για λίγο από την καρέκλα και τεντωθείτε αναπνέοντας. Κάνετε μερικές χαλαρές κινήσεις κινώντας τα χέρια, τα πόδια και τον κορμό

Κάνετε μια παύση!

Επίσης ένας καλός τρόπος για να βγαίνουμε από τη δίνη του ΖΟΟΜ είναι να βάζουμε κάποιες υπενθυμίσεις στον υπολογιστή. Εγώ προσωπικά επειδή χρησιμοποιώ τον Chrome έχω ενσωματώσει μια πολύ όμορφη εφαρμογή που ονομάζεται «Momentum»

Κάθε φορά που ανοίγω ένα νέο παράθυρο στον υπολογιστή με υποδέχεται μια νέα όμορφη εικόνα και σε τι θέλω να εστιάσω μέσα στην ημέρα μου. Αυτό μου δίνει λίγο χώρο για μια παύση πριν πάω στην επόμενη εργασία.

Δοκιμάστε κάτι από όλα αυτά σήμερα και βιώστε τη διαφορά.

Nιώστε καλύτερα από τη “Zoom εξουθένωση”

Καλή επιτυχία.