Η αναπνοή είναι το ισχυρότερο όπλο σου!

Γνωρίζετε ότι μέσα στην ημέρα παίρνουμε περίπου 23.000 αναπνοές; Αναπνέουμε συνέχεια αλλά πόσο επίγνωση έχουμε για την αναπνοή μας;

Η αναπνοή είναι μια φυσική ανθρώπινη λειτουργία. Aναπνέουμε προκειμένου να ζήσουμε. Ωστόσο, η αναπνοή δεν είναι μόνο μια ανταλλαγή νέου αέρα με παλαιό, είναι επίσης και ένας τρόπος της ζωής. Ολόκληρη η στάση σας απέναντι στη ζωή, μπορεί να φανεί από τον τρόπο που αναπνέουμε.

Κάθε αναπνοή έχει μεγάλες δυνατότητες. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αισθανόμαστε, βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο

Από την ημέρα που γεννιόμαστε, αναπνέουμε αυτόματα και ασυναίσθητα, ωστόσο, μπορούμε να πάρουμε μια βαθιά αναπνοή εφόσον το θελήσουμε ή να κρατήσουμε την αναπνοή μας για μια στιγμή.

Η αναπνοή είναι η γέφυρα μεταξύ του συνειδητού και του ασυνείδητου μέρους του εαυτού μας. Είναι η γέφυρα μεταξύ του εξωτερικού και εσωτερικού μας κόσμου.

Όταν εκπνέουμε, ελευθερώνουμε ενέργεια με συνέπεια να έχουμε ένα συναίσθημα απελευθέρωσης. Όταν εισπνέουμε, φορτίζουμε τον εαυτό μας με ενέργεια.

Οι περισσότερες πρακτικές Νου-Σώματος αρχίζουν με την πρακτική στην αναπνοή. Είναι η πιο διαδεδομένη και βασική πρακτική. Ας δούμε το γιατί.

Η αναπνοή:

  1. Υπάρχει μόνο στην παρούσα στιγμή. Δεν μπορούμε να αναπνέουμε στο παρελθόν ούτε στο μέλλον. Μπορούμε να αναπνέουμε μόνο στο ΤΩΡΑ. Για αυτό το λόγο η αναπνοή μας φέρνει πάντα πίσω στην παρούσα στιγμή.
  2. Χρησιμοποιείται για να ενδυναμώσει την επικέντρωση, να ρυθμίσει τα συναισθήματα, να διαχειριστεί τον πόνο και βέβαια χρησιμοποιείται για την απόδοση των αθλητικών επιδόσεων. Θα έχετε παρατηρήσει ότι σε διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις η αναπνοή μας γίνεται διαφορετική. Για παράδειγμα όταν είμαστε ήρεμοι, αναπνέουμε αργά. Όταν είμαστε γεμάτοι στρες ή ένταση, η αναπνοή μας γίνεται γρήγορη και ρηχή.
  3. Κάθε φορά που βάζουμε την προσοχή μας στην αναπνοή και τις αισθήσεις του σώματος, ενδυναμώνουμε τα νευρωνικά δίκτυα για περισσότερη επικέντρωση, ηρεμία και ισορροπία, βελτιώνοντας τη μνήμη.
  4. Είναι το αντίδοτο στο «μυαλό της μαϊμούς» δηλαδή στο μυαλό που τρέχει συνέχεια και πηδάει από τη μία σκέψη στην άλλη, μας δημιουργεί άγχος και μας αποσυντονίζει. Όταν ο νους μας είναι ανήσυχος, η επικέντρωση στην αναπνοή, μας φέρνει πίσω στην πραγματικότητα και σε αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.
  5. Είναι πάντα μαζί μας. Την κουβαλάμε από την ώρα που γεννιόμαστε μέχρι την ώρα που πεθαίνουμε. Συνεπώς είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμη σε εμάς.

Πώς να κάνετε την πρακτική στην αναπνοή

  1. Παρατηρώ την αναπνοή δεν σημαίνει μετράω τις αναπνοές μου ή οραματίζομαι την αναπνοή ή σκέφτομαι την αναπνοή. Σημαίνει ότι βιώνω την αναπνοή στο σώμα. Δηλαδή βιώνω τις αισθήσεις στο σώμα που αναδύονται λόγω της αναπνοής. Παρατηρούμε για παράδειγμα τον αέρα να εισέρχεται και να εξέρχεται από τα ρουθούνια ή μένουμε για λίγο στις αισθήσεις της κοιλιάς καθώς διευρύνεται και συστέλλεται λόγω της αναπνοής.
  1. Όταν αναφερόμαστε στις αισθήσεις της αναπνοής εννοούμε όχι μόνο τον αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από τους πνεύμονες, αλλά και για τον τρόπο που αισθανόμαστε την αναπνοή μέσα σε όλο το σώμα. Για παράδειγμα, o αέρας είναι άυλος και δύσκολο να τον παρατηρήσουμε. Αλλά όταν «χτυπάει» την επιφάνεια του δέρματος είναι εύκολο να παρατηρήσουμε την παρουσία του και τη διάρκειά του.
  2. Μην ελέγχετε την αναπνοή σας. Αν είναι ρηχή ή σύντομη, αφήστε την έτσι όπως είναι. Αν είναι κοφτή αφήστε την κοφτή. Δεν παρεμβαίνουμε, ούτε κάνουμε κάτι ιδιαίτερο με αυτήν Απλώς έχουμε επίγνωση αυτής και της ποιότητάς της.
  3. Τέλος κάθε φορά που ο νους περιπλανιέται μακριά από την αναπνοή-κάτι που είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο- χωρίς κριτική και με επιμονή φέρτε τον πίσω στις αισθήσεις της αναπνοής.

Θυμηθείτε ότι η πρακτική mindfulness μας μαθαίνει ότι ο νους και το σώμα είναι συνδεδεμένα.

Η πρακτική στην αναπνοή είναι μια πρόσκληση να μεταμορφώσουμε δραστικά το χάος του μυαλού μας και να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση και ηρεμία.

Μπορείτε να ακούσετε μια πρακτική εδώ

Διαβάστε μια εύκολη και γρήγορη πρακτική