Mindfulness Based Stress Reduction: Η ναυαρχίδα του Mindfulness!

Aυτό είναι το αυθεντικό πρόγραμμα 8 εβδομάδων όπως σχεδιάστηκε από τον Jon Kabat-Zinn για μείωση του stress.

Το πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε οι συμμετέχοντες να κατανοούν τη σύνδεση μεταξύ νου και σώματος προκειμένου να μειωθεί το stress και να βελτιωθεί η συναισθηματική αυτορρύθμιση.

Σε ποιους απευθύνεται:

Η ιστορία

Οι νευροεπιστήμες συναντούν τη φιλοσοφία της Ανατολής και τα 2500 χρόνια ιστορίας της πρακτικής Mindfulness συναντούν τη Δύση.

Το πρόγραμμα M.B.S.R. σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Dr. Jon Kabatt Zinn το 1979 στο University of Massachusetts – Medical School και είναι το μόνο πρόγραμμα με τις περισσότερες επιστημονικές έρευνες στον κόσμο, εδώ και τέσσερεις δεκαετίες. Είναι το πρόγραμμα πάνω στο οποίο στηρίζονται σχεδόν όλα τα προγράμματα Mindfulness.
Σήμερα γνωρίζουμε τα οφέλη του Mindfulness καθώς έχουμε πάνω από 6.000 επιστημονικές έρευνες.

Το πρόγραμμα έχει υιοθετηθεί από πολλά νοσοκομεία, εταιρίες (Google, Aetna, General Mills), πανεπιστήμια και κολέγια (UCLA, Oxford University), τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (Barclays, Citigroup, Lloyds Bank κλπ).

Οι 3 πυλώνες του M.B.S.R.

Οφέλη

Πολλά σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη έχουν αναφερθεί μέσα από επιστημονικές έρευνες για το πρόγραμμα MBSR :

Γιατί διαφέρει
 • Το μόνο πρόγραμμα που η αποτελεσματικότητά του έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες, εδώ και τέσσερεις δεκαετίες.

 • 26% μείωση του υποκειμενικού στρες

 • 38% μείωση ιατρικών συμπτωμάτων

 • Πάνω από 30 ώρες βιωματική εκπαίδευση

 • Διαδραστικό, καθαρά βιωματικό για την καλλιέργεια της προσοχής, της ψυχικής και συναισθηματικής ανθεκτικότητας.

 • Το πρώτο βήμα για όσους θέλουν να γίνουν Qualified Teachers M.B.S.R.

Είναι κατάλληλο για εμένα;


Το πρόγραμμα αφορά όσους θέλουν:

 • Να εμβαθύνουν στην πρακτική Μindfulness.
 • Να μάθουν τεχνικές διαχείρισης stress, ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
 • Να κατανοήσουν και να βιώσουν άμεσα τη διάδραση μεταξύ νου, σώματος και συναισθημάτων.
 • Να ανακαλύψουν τους εσωτερικούς τους πόρους και πώς τους χρησιμοποιούν στις δύσκολες καταστάσεις για περισσότερη ηρεμία και διαύγεια.
 • Να αλλάξουν τα μη λειτουργικά μοτίβα σκέψης και συνήθειες που πολλές φορές δυσκολεύουν την επικοινωνία με τους γύρω.
 • Να βελτιώσουν την προσοχή τους, την ψυχική ανθεκτικότητα και την ικανότητά τους να επανέρχονται πιο γρήγορα από τις προκλήσεις της καθημερινότητας.
 • Να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια και να φροντίσουν τον εαυτό τους για υγεία και ευημερία.

Σύντομα με νέες ημερομηνίες

Είσαι έτοιμος να ξεκινησεις; Κανε κλικ εδω!

Το Πρόγραμμα με μια ματιά

Κάθε συνάντηση χτίζει στην προηγούμενη. Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με τη διαχείριση του άγχους, τη διάδραση μεταξύ σώματος και νου, τον τρόπο με τον οποίο η προσοχή αλλάζει τη σχέση μας με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τον πόνο και άλλα θέματα που σχετίζονται με την υγεία.

Είσαι έτοιμος να ξεκινησεις; Κανε κλικ εδω!

Μιλούν για εμάς

Participating in the Mindfulness Based Stress Reduction Seminar was a truly inspirational experience for me. Olga is patient and tireless in her teaching and I have found myself going back to her words time and again to utilize the skills she taught us. I would recommend this programme to anyone willing to acquire a stronger focus, while also staying calmer under stress (to name a few benefits). Undoubtedly, these skills can help one achieve a better quality of life! Thank you, Olga, and I will be looking forward to any new Seminars you organize!

Evelina Kokkou, Co-owner of StyleBox

Μέσα από το πρόγραμμα βρήκα τη δύναμη μέσα μου. Ένιωσα γαλήνη και ζεστασιά. Με βοήθησε να ανακαλύψω πράγματα και να βρίσκω τη δύναμή μου όποτε και όταν το θέλω.

Βίκυ Κ., Ιδιωτική υπάλληλος

Πραγματικά άγγιξε την καρδιά μου και τη ψυχή μου η δομή του προγράμματος. Έμαθα να δίνω προτεραιότητα και “να με νιώθω” μέσα στην ημέρα. Έμαθα να έχω επίγνωση για το πώς είμαι.

Ηρώ Φρατζή, Τμήμα Βιβλιοθήκης Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα MBSR του Mindfulness Institute της Όλγας Παπατριανταφύλλου ήταν για μένα μια εμπειρία η οποία με βοήθησε να βελτιώσω τη ζωή μου.

Μέσα από την καθοδήγηση της Όλγας έμαθα να παρατηρώ και να δέχομαι τα αρνητικά μου συναισθήματα ενώ παράλληλα η πρακτική Μindfulness του προγράμματος μου έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξω μια διαφορετική σχέση μαζί τους και να ανταποκρίνομαι σε αυτά με ενσυναίσθηση.

Ανέπτυξα μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού μου και έμαθα να αναρωτιέμαι και να αναγνωρίζω τις πληροφορίες που μπορεί να υπάρχουν πίσω από οποιοδήποτε αίσθηση, συναίσθημα και σκέψη κατορθώνοντας έτσι να βιώνω τη ζωή με περισσότερο νόημα.

Όλγα σε ευχαριστώ που μοιράστηκες τη γνώση και την εμπειρία τόσων χρόνων και κυρίως σε ευχαριστώ που με ενέπνευσες και συνεχίζεις να με εμπνέεις!

Σταυρινή Κατσελλή, Μουσειολόγος, Πιστοποιημένη Life Coach

Παρακολούθησα το πρόγραμμα του MBSR κυρίως από περιέργεια! Από τότε ξεκίνησε ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ταξίδι παρατήρησης του μυαλού, της ψυχής και των συναισθημάτων μου σε κάθε φάση της καθημερινότητας και της ζωής μου! Η καθημερινή πρακτική παρατήρησης της ύπαρξής μου με βοήθησε και με βοηθά να εστιάζω σε εμένα και στις ανάγκες μου – μια ικανότητα πολύ βοηθητική για το πώς στεκόμαστε απέναντι στον εαυτό μας και στις προκλήσεις της ζωής μας.

Μοναδική και χρήσιμη εμπειρία που μόνο αν τη βιώσεις κατανοείς τη δύναμη αυτής της πρακτικής.

Η Όλγα με την ηρεμία της και τη φιλική της διάθεση (και σίγουρα το χιούμορ της) σε καθοδηγεί στα πρώτα σου βήματα ώστε να νιώσεις ασφαλής και να συνεχίσεις αυτό το ταξίδι!Παραμένω πιστή στο ραντεβού με τον εαυτό μου και ανακαλύπτω συνεχώς τη δύναμη που κρύβει η σιωπή και η παρατήρηση.

Χρυσάνθη Β., Δικηγόρος

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Dr Jon Kabat Zinn στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης- στην Ιατρική Σχολή και είναι το μόνο πρόγραμμα που η αποτελεσματικότητα του έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες τεσσάρων δεκαετιών. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ

Σήμερα το πρόγραμμα υιοθετείται από πολλά Εθνικά Συστήματα Υγείας στο εξωτερικό όπως Αμερική, Καναδά, Αγγλία και προτείνεται από γιατρούς για πολλές παθήσεις.
Το αυθεντικό πρόγραμμα M.B.S.R διδάσκεται μόνον από εξουσιοδοτημένους εκπαιδευτές του Center for Mindfulness του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης- Ιατρικής Σχολής.

Πολύ συχνά το πρόγραμμα προτείνεται από ιατρούς και ψυχοθεραπευτές ως συμπληρωματικό στη φαρμακευτική αγωγή και τη ψυχοθεραπεία.

Έρευνες δείχνουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος για πολλές παθήσεις όπως:

 • Χρόνια ασθένεια και χρόνιο πόνο
 • Κεφαλαλγίες
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Δερματικές παθήσεις
 • Αγχώδεις διαταραχές
 • Μετατραυματικό στρες
 • Κατάθλιψη
 • Κρίσεις πανικού
 • Σύνδρομο burnout
 • Διαταραχές ύπνου
 • Κλιμακτήριο
 • Άσθμα

Το M.B.S.R. είναι θεραπευτικό αλλά δεν είναι ψυχοθεραπεία.
Είναι μια ομαδική εμπειρία μάθησης στην οποία επικεντρωνόμαστε στο να καλλιεργήσουμε την προσοχή μας για να μάθουμε νέους τρόπους να βλέπουμε τα πράγματα. Μέσα στο πρόγραμμα θα βιώσετε συζητήσεις, αλληλεπίδραση με τους άλλους σε μικρές ομάδες, δυάδες ή τριάδες.

Υπάρχουν πάνω από 4500 έρευνες τις τελευταίες 4 δεκαετίες που αποδεικνύουν τα οφέλη του προγράμματος.

 • Βελτιώνει την προσοχή και τη μνήμη
 • Βελτιώνει την επικοινωνία με τους άλλους
 • Βελτιώνει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα
 • Μειώνει το στρες και τον πόνο
 • Βελτιώνει τις διαταραχές του ύπνου
 • Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση
 • Αυξάνει τη συναισθηματική νοημοσύνη
 • Βελτιώνει τη συμπόνια εαυτού και τη συμπόνια προς τους άλλους
 • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Θα σας καθοδηγήσω σε κάθε βήμα αυτού του μοναδικού ταξιδιού.

Αν θέλετε μπορείτε να παρακολουθήσετε το δωρεάν 12ήμερο πρόγραμμά μας πριν την παρακολούθηση του M.B.S.R χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Το πρόγραμμα διαρκεί 8 εβδομάδες και οι συναντήσεις γίνονται ζωντανά διαδικτυακά 1 φορά την εβδομάδα για περίπου 2,5 ώρες τη φορά. Η 1η και η 8η συνάντηση μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο.

Υπάρχει ένα ολοήμερο retreat 7 ωρών συνήθως μεταξύ της 6ης και 7ης συνάντησης.

Η συνάντηση του προσανατολισμού πριν την πρώτη συνάντηση είναι υποχρεωτική για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε το υπόλοιπο πρόγραμμα. Παρόλα αυτά η Συνάντηση Προσανατολισμού δεν σας υποχρεώνει να συνεχίσετε αν κρίνετε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή στη ζωή σας να το παρακολουθήσετε.

Το πρόγραμμα στηρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες :

– Γνωσιακά εργαλεία

– Ήπιες σωματικές ασκήσεις

– Πρακτική Mindfulness (διαλογισμοί και ασκήσεις)

Το πρόγραμμα είναι καθαρά βιωματικό και διαδραστικό. Το MBSR δεν είναι ακόμη ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ο σκοπός του δεν είναι να αποκτήσετε περισσότερη γνώση, αλλά να μάθετε για τον εαυτό σας με βιωματικό τρόπο, να ξεφύγετε από τον αυτόματο πιλότο, να μάθετε τις μη χρήσιμες συνήθειές σας που προκαλούν στρες και δεν σας αφήνουν να είστε παρόντες και να ζείτε με ηρεμία, να μάθετε νέους τρόπους να βλέπετε τις δυσκολίες και να είστε περισσότερο ανθεκτικοί.

Το πλαίσιο είναι ασφαλές και υποστηρικτικό ώστε οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να αναπτύξουν επίγνωση και να ενσωματώσουν τις δεξιότητες της ενσυνειδητότητας στην καθημερινή ζωή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

– Συστηματική εκπαίδευση στο Μindfulness

– Ήπιες σωματικές ασκήσεις

– Παρουσιάσεις από την εκπαιδεύτρια

– Υποστηρικτικό υλικό και ημερολόγια

– Συζητήσεις με όλη την ομάδα

– Συζητήσεις σε δυάδες, τριάδες

– Θέματα και εργαλεία βασισμένα στη Γνωσιακή Θεραπεία

– Ηχογραφημένο υποστηρικτικό υλικό για καθημερινή εξάσκηση στο σπίτι.

Για να έχετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από το πρόγραμμα είναι σημαντικό να ασκείστε καθημερινά στο σπίτι για περίπου 45 λεπτά. Αυτό είναι το σημαντικότερο μέρος του προγράμματος.

Αν σκέφτεστε να εγγραφείτε στο πρόγραμμα, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δεσμευθείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Εάν χάσετε πάνω από μια συνάντηση σας συνιστούμε να διακόψετε το πρόγραμμα και να το επαναλάβετε κάποια άλλη στιγμή που θα είστε περισσότερο δεσμευμένοι.

Αυτή η συνάντηση σας δίνει τη δυνατότητα:

 • Nα γνωρίσετε την εκπαιδεύτρια και την υπόλοιπη ομάδα.
 • Nα προσδιορίσετε εάν το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για εσάς αυτή τη στιγμή.
 • Να λάβετε πληροφορίες για το πρόγραμμα, να κάνετε ερωτήσεις και να κατανοήσετε καλύτερα το είδος της δέσμευσης που απαιτεί το πρόγραμμα.
 • Να βιώσετε άμεσα κάποιες από τις μεθοδολογίες και προσεγγίσεις που θα μάθετε στις ερχόμενες συναντήσεις.

Πριν τη Συνάντηση Προσανατολισμού θα έχετε συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο. Εάν ο εκπαιδευτή ή/και εσείς διαπιστώσετε ότι το πρόγραμμα δεν είναι κατάλληλο για εσάς, τότε μπορείτε να αποχωρήσετε. Η πληρωμή θα σας επιστραφεί αν αποφασίσετε να μη συνεχίσετε το πρόγραμμα μετά τη συνάντηση του προσανατολισμού.

Αν δεν μπορείτε για κάποιο λόγο να παρακολουθήσετε τη συγκεκριμένη συνάντηση, θα πρέπει να προγραμματίσετε μια τηλεφωνική συνάντηση με την εκπαιδεύτρια.

Αν έχετε στρες και θέλετε να μάθετε δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να διαχειρίζεστε το στρες και να μειώνετε το άγχος σε αβέβαιες καταστάσεις.

Αν είστε πρόθυμοι να μάθετε για τα δικά σας προσωπικά μοτίβα και συνήθειες που σας εμποδίζουν στην καθημερινότητα.

Αν είστε πρόθυμοι και δεσμευμένοι να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας καθημερινά.

Αν είστε πρόθυμοι να εξασκηθείτε σε ένα ομαδικό περιβάλλον και να έχετε μια μοναδική εμπειρία.

Αν είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τουλάχιστον 7 από τις 8 συναντήσεις και το ολοήμερο retreat.

Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρακολουθήσετε αυτό το πρόγραμμα.

Θα πρέπει να παρακολουθήσετε όλες τις ζωντανές διαδικτυακές συναντήσεις συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης του Προσανατολισμού και του ολοήμερου retreat.

Να εξασκείστε καθημερινά για περίπου 45-50 λεπτά, έξι ημέρες την εβδομάδα χρησιμοποιώντας τους καθοδηγούμενους διαλογισμούς που θα λάβετε και να κάνετε τις άτυπες πρακτικές στην καθημερινότητά σας.

Να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο πριν και μετά τις συναντήσεις.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε μερικές ασκήσεις ήπιας γιόγκα. Oι σωματικές ασκήσεις γίνονται πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο εξάσκησης της προσοχής, το οποίο σημαίνει ότι δεν προσπαθείτε να επιτύχετε την τέλεια άσκηση ή να συναγωνιστείτε τους άλλους.
Σημαίνει ότι μαθαίνετε να ακούτε τη σοφία του σώματός σας, μαθαίνετε τα όρια σας και προσαρμόζεστε κάθε στιγμή στο τι είναι καλύτερο να κάνετε. Ακόμη και αν επιλέξετε να μην κάνετε κάποια συγκεκριμένη άσκηση αυτό είναι θεμιτό.

Οι συναντήσεις του προγράμματος θα σας εξοικειώσουν με το Mindfulness, θα καλλιεργήσετε την προσοχή σας και θα μάθετε πώς αντιδράτε στις δύσκολες καταστάσεις. Επίσης θα σας δώσει μια μεθοδολογία για να «δράτε» με διαφορετικό τρόπο στα γεγονότα.

Το ολοήμερο retreat διεξάγεται μεταξύ της έκτης και της έβδομης εβδομάδας. Είναι μια συνάντηση 7,5 ωρών περίπου με σκοπό να σας βοηθήσει να εδραιώσετε την πρακτική σας και να βιώσετε διαφορετικές πρακτικές. Έχοντας καθιερώσει μια καθημερινή πρακτική τις προηγούμενες εβδομάδες θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να επωφεληθείτε από το ολοήμερο retreat.

Το ολοήμερο retreat συνήθως πραγματοποιείται δια ζώσης και θα εξασκήσουμε την «ευγενή σιωπή». Αν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε δια ζωήσης, μπορείτε να συνδεθείτε από ένα ήσυχο μέρος χωρίς περισπασμούς και θόρυβο. Διερευνήστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε από τους οικείους σας που θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο να σας δώσουν το δώρο του χρόνου. Να έχετε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε κατά τη διάρκεια των 7 ωρών: Νερό, κουβέρτα, στρωματάκι κλπ για την πρακτική σας. Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας το μεσημεριανό γεύμα καθώς η ώρα του γεύματος θα γίνει μέσα σε σιωπή. Φορέστε άνετα ρούχα και φροντίστε τον εαυτό σας.

Μετά την παρακολούθηση του προγράμματος θα λάβετε δωρεάν το βιβλίο του Mindfulness Institute “Τι θα κάνεις με τη ζωή σου”

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε κάποιο από τα webinars ή τα retreats του Mindfulness Institute ώστε να παραμένετε συνδεδεμένοι, να εμβαθύνετε στην πρακτική και να κάνετε ερωτήσεις

Οι εκπαιδευτές για το M.B.S.R περνούν από μια σειρά προγραμμάτων και retreats και έχουν οι ίδιοι εδραιώσει μια μακροχρόνια καθημερινή πρακτική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των 8 εβδομάδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση και το πρώτο βήμα για να αρχίσετε την εκπαίδευσή σας ως εκπαιδευτής.

Για να μάθετε περισσότερα πατήσετε εδώ 

Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, το πρόγραμμα βασίζεται σε διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη, η οποία έχει ελάχιστες απαιτήσεις για να λειτουργήσει σωστά. Η τηλεδιάσκεψη γίνεται μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Θα χρειαστείτε:

 • Ένα φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή με ηχεία, μικρόφωνο και κάμερα web
 • Σύνδεση internet υψηλής ταχύτητας
 • Ένα ήρεμο δωμάτιο χωρίς θορύβους

Η πληρωμή θα επιστραφεί στο ακέραιο, αν ενημερωθούμε για την ακύρωση 8 ή και περισσότερες ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος Μ.B.S.R. Το ίδιο ισχύει και αν αποφασίσετε να μην παρακολουθήσετε το πρόγραμμα μετά τη Συνάντηση Προσανατολισμού.

Αν θελήσετε να ακυρώσετε πριν την πρώτη συνάντηση του προγράμματος έχετε την επιλογή να μεταφέρετε την πληρωμή σε μια άλλη μελλοντική διεξαγωγή του προγράμματος.

Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις;

Είσαι έτοιμος να ξεκινησεις; Κανε κλικ εδω!

Your focus is your reality.

– Yoda

Γραφτείτε στο newsletter μας
""
1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

© 2020. All Rights Reserved. | Privacy Policy